Sondaj: oamenii de afaceri considera ca Statul roman mentine reglementari inutile

Sondaj: oamenii de afaceri considera ca Statul roman mentine reglementari inutile

0 512

Statul roman mentine reglementari inutile care aduc costuri suplimentare si pun piedici oamenilor de afaceri, considera majoritatea firmelor romanesti, potrivit unui studiu facut public, luni, de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). De asemenea, majoritatea firmelor chestionate acuza coruptia din administratia publica si apreciaza activitatea procurorilor DNA.
Conform realizatorilor studiului, „exista un optimism moderat” pentru 2015, dar firmele din Romania identifica 5 zone „care sugruma activitatea economica si limiteaza dezvoltarea economiei reale si crearea de locuri de munca”:

  • nivelul foarte ridicat al fiscalitatii,
  • legislatia care contine multe prevederi inutile, invechite sau impovaratoare,
  • incoerenta dintre institutii, inclusiv pentru ca acestea nu au bazele de date corelate,
  • coruptia din administratia publica,
  • starea educatiei nationale care nu reuseste sa pregateasca specialistii de care are nevoie economia reala.Camera de Comert si Industrie a Romaniei
  • 58% dintre companiile chestionate considera ca „statul mentine numeroase reglementari inutile si costisitoare„, releva studiul realizat de TNS CSOP pentru CCIR. In plus, peste 80% dintre companii reclama legislatia instabila si nivelul ridicat al fiscalitatii, urmate de starea infrastructurii rutiere drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activitatii lor.
  • In privinta contactului oamenilor de afaceri cu institutiile statului, aproape 50% dintre companii reclama consumul mare de timp.

In context, 87% dintre companii vor sa interactioneze cu un singur organ de control, dupa model german, se mai arata in studiu.

Coruptia functionarilor din administratia publica este acuzata de 63% dintre reprezentantii companiilor ca fiind un „factor puternic negativ asupra activitatii”.
In acest sens, 60% dintre firmele chestionate si-au exprimat aprecierea pentru  activitatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, se mai arata in studiul Camerei de Comert.
In privinta calitatii fortei de munca romanesti, 55% dintre firme considera ca sunt afectate de nivelul redus de calificare a lucratorilor/candidatilor la joburi, iar 24% nu se simt afectate.
Studiul realizat de TNS CSOP pentru CCIR a fost realizat pe un esantion national reprezentativ de 500 de societati comerciale, cu respondenti cu functii de conducere in cadrul societatii, potrivit organizatorilor.
Datele au fost colectate in perioada 12-26 martie 2015. Marja de eroare declarata este de plus/minus 4,4% la un nivel de incredere de 95%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.