Impozitul forfetar groparul firmelor?

Impozitul forfetar groparul firmelor?

0 194

Pana la urma Impozitul forfetar iese din zona impinsa de Pogea, transformat in impozit minim, in foamea de resurse financiare. Anemica si trista a fost reactia lui Nita Constantic (doctor in economie) cel care ar fi trebuit sa apere sensul adevarat si corect al mecanismului Impozitului forfetar.
In locul lui Pogea, premierul Emil Boc, este cel care recunoaste ca Impozitul forfetar trebuie restrans la domeniile si activitatile unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta si eliminata, dand ca exemplu restaurantele.
„Cred ca, pentru viitor, impozitul forfetar, asa cum a fost el conceput, trebuie sa se restranga la acele domenii si activitati unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta si eliminata, cum ar fi de exemplu domeniul restaurantelor. Pot fi si alte domenii, dar trebuie sa fie identificate”, a explicat el.
Si pentru ca Boc a dorit sa-i vada lumea adevarata inaltime a conostintelor sale economice, printr-o diversiune si-a acoperit colegul de partid (Pogea), spunand ca: primul scop al impozitului forfetar a fost atins – cei care aveau foarte multe firme fantoma, fara activitate, au fost obligati sa decida daca le mentin sau le inchid. Desigur nu a mai amintit de cele cateva procente din somajul ultimelor luni datorat tocmai acestei masuri finantiste taxa de protectie fara fundament economic specifica lumii interlope.

Inca o amanare, desigur, in folosul Puterii!
Primul ministru a cerut o analiza legat de aplicabilitatea Impozitul forfetar in cadrul comisiei economice a coalitiei.
Impozitul forfetar ar putea fi aplicat si in anul 2010, insa numai pentru acele domenii in care evaziunea fiscala nu poate fi eliminata intr-un alt mod, a confirmat unele zvonuri premierul Emil Boc. Seful Guvernului a recunoscut ca, din primele estimari, incasarile din Impozitul forfetar – taxa de protectieceruta de Guvern (ilegal si retroactiv pe anul 2009 firmelor ca sa poata lucra pe teritoriul Romaniei), sunt peste asteptari.
„Acum se face evaluarea primei transe de impozit minim. Se pare ca incasarile sunt mai mari decat s-a apreciat si vom decide soarta lui dupa ce expertii vor decide exact care este impactul si in ce masura se poate aplica. A avut un efect benefic in momentul de fata pentru ca a restrans numarul firmelor fantoma. Cred ca pentru 2010 trebuie sa ne orientam in ceea ce priveste impozitul forfetar cu aplicabilitatea lui pentru acele domenii si activitati unde se justifica si unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel eliminata”, a declarat Emil Boc la postul public de radio.
Reamintim ca PSD a cerut, cu jumatate de gura si mai mult electoral, eliminarea impozitului forfetar, de la 1 septembrie 2009, argumentand ca nu are efectul scontat, iar costurile mentinerii lui sunt mult prea mari. De altfel, reprezentantii PDL si cei ai PSD au convenit, saptamana trecuta, la discutiile pe marginea propunerilor anticriza ale social-democratilor, ca impozitul forfetar sa fie mentinut pana la sfarsitul anului.
Asa ca acest nefericit Impozit forfetar, groparul firmelor,cel care a inchis zeci de mii de firme pe teritoriul tarii ramane sa atarne ca un jug pe celelalte firme care inca mai functioneaza.
Pana cand?

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.