Ulei de masline sau ulei de floarea soarelui?

Ulei de masline sau ulei de floarea soarelui?

0 229

In tara noastra, uleiul din floarea soarelui este consumat in proportie de 80%, in vreme ce uleiul de masline este preferat de doar 1,6% dintre romani, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Institutul de Cercetare Nielsen. Faptul este explicabil si are la baza faptul ca floarea soarelui se cultiva pe arii intinse la noi, pe cand maslinii se intalnesc extrem de rar, fiind doar decor floral. In plus trebuie sa ne uitam si la diferenta de pret, in defavoarea categorica a celui din masline, asa ca nu prea trebuie sa ne mire cifrele statisticii.

Uleiul de floarea soarelui este preferat, in principal, datorita pretului scazut. in schimb, in Grecia, Italia, Spania si Portugalia predominant este uleiul de masline, caci pe acolo sunt livezile de maslini cum sunt la noi cele de mere sau viile cu tot felul de struguri.
In alte parti, cum ar fi in Polonia, cel mai consumat este uleiul de rapita, se intelege ca nu cel industrial, iar in Slovenia popular este uleiul de dovleac presat la rece.
In lume, cel mai mare consum este de ulei de soia, apoi de palmier si de rapita, uleiul de floarea soarelui plasandu-se abia pe locul patru, dar asta se datoreaza si raspandirii, pe arii diferite, ale diferitelor plante din care se extrage respectivul ulei.

In cel mai fericit caz, romanii cumpara ulei de masline cand sunt promotii in supermarketuri si pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gatit. Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul ca cei mai multi dintre romani nu isi permit sa utilizeze frecvent ulei de masline. La asta se adauga si obiceiurile de consum mai putin sanatoase, orientate pe cantitate si nu pe calitate, precum si suprafetele mari cultivate cu floarea soarelui, dupa cum am aratat mai sus. In plus, la noi se foloseste, mai ales in unele regiuni ale tarii, si multa untura, zice-se si aceea daunatoare, dar nu s-a prea vazut ca prin acele locuri sa moara mai multa lume decat este normal.
In ce priveste uleiul de masline, cele mai multe asemenea uleiuri sunt extravirgine, insa, de multe ori, numai pe eticheta. Trebuie stiut faptul ca uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice si fara niciun fel de tratament chimic. In schimb, uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitate mai slaba decat cel virgin.

Uleiul de masline este ideal pentru prajit, deoarece incalzit nu isi modifica structura si, mai mult, isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri. In timpul procesului de prajire, uleiul de masline formeaza o crusta pe suprafata mancarii, fapt care impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii. Uleiul de masline poate fi refolosit de pana la cinci ori, cu conditia sa fie turnat in cantitate suficient de mare in tigaie.

Uleiul de masline formeaza, in plus, un scut de protectie pentru organism, aparandu-l de infectii si ajuta la regenerarea tesuturilor. Acesta este foarte bine tolerat de stomac. De fapt, functia sa de protectie are efecte benefice impotriva gastritei si ulcerului si reduce in mod consecvent colesterolul. Prin faptul ca favorizeaza digestia, ajuta la absortia elementelor nutritive, in special a vitaminelor si sarurilor minerale. Are un efect pozitiv asupra constipatiei. Astfel, uleiul de masline este un leac universal, potrivit tuturor varstelor.

Sunt, intr-adevar, numai vorbe frumoase despre uleiul de masline, bine simtite si la obiect, aproape ca te fac sa dai fuga la magazin si sa cumperi. Mai nesimtit este pretul acestui ulei si lipsa banilor din bugetul personal sau de familie. Asa ca ne multumim, pana ce recentul prim-agricultor al tarii se apuca de cultivat masline prin zona desertificata a Olteniei sau prin muntii inca neretrocedati, sa consumam traditionalul ulei de floarea soarelui, caci se pare ca organismul nostru s-a obisnuit cu otravurile si preturile lui.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.