BNR – vesti proaste!

BNR – vesti proaste!

0 221

Creditele neperformante vor creste intr-un ritm mai accelerat in a doua jumatate a anului 2009, comparativ cu ritmul de crestere al acestora de pana in prezent, a declarat, joi, vice-guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, care a participat la prezentarea raportului trimestrial de inflatie.
”Creditele neperformante vor continua sa creasca. Ma astept la o evolutie mai pronuntata decat cea de pana in prezent. Cresterea numarului creditelor neperformante va continua atat in semestrul doi din 2009, cat si la inceputul anului 2010”, a afirmat Cristian Popa.
Potrivit oficialului BNR, creditele afectate vor fi cele cu un grad mai mare de risc.
Oficiali ai Bancii Nationale estimasera ca varful de credite neperformante va fi atins in lunile septembrie – octombrie, pe segmentul creditelor de valoare mica negarantate, care reprezinta 70 la suta din restante.
Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara in iunie ca, din punctul de vedere al BNR probleme ridica creditele mici, care in trecut s-au dat cu buletinul. Desi, ca pondere, ele reprezinta aproximativ 22 la suta din valoarea creditului total, valoarea restantelor la aceste credite reprezinta aproximativ 70 la suta din total.
O intarziere la plata accentuata se inregistreaza si in cazul creditelor de valoare mai mare acordate populatiei, ponderea restantelor la imprumuturile mai mari de 200.000 lei dublandu-se in ultimele 12 luni. Cele mai putine probleme sunt inregistrate la creditele garantate, in speta la cele imobiliare, care reprezinta aproximativ 21 la suta din creditul neguvernamental.
Restantele populatiei si ale companiilor la credite s-au triplat in intervalul mai 2008-mai 2009 si au atins 5,56 miliarde lei (circa 1,32 miliarde euro), potrivit datelor BNR.
Intarzierile la plata creditelor care au depasit 30 de zile au ajuns, in luna mai, la 1,726 miliarde lei (411 milioane de euro), nivel care marcheaza un avans de zece la suta comparativ cu aprilie, potrivit datelor BNR.
Restantele la creditele cu intarzieri de peste 90 de zile a crescut cu 75,9 la suta fata de sfarsitul anului trecut. Comparativ cu luna mai a anului trecut, suma a crescut de aproape trei ori. Cele mai multe restante sunt consemnate la creditele acordate in moneda nationala.
La imprumuturile in euro, restantele populatiei au crescut in mai cu 11,2 la suta comparativ cu luna precedenta si cu 121 la suta fata de 31 decembrie 2008.
Ponderea creditelor restante in totalul imprumuturilor s-a situat la 2,5 la suta in luna aprilie si la 0,95 la suta in mai 2008.

Sursa:AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.