Cum a ramas Basescu un om care face

Cum a ramas Basescu un om care face

0 219

Intr-o alta tara, ceea ce i se intampla acum Guvernului ar fi semn de virtute. Niste barbati responsabili, penetrati de simtul onoarei si al datoriei, isi dau seama ca nu se pot desparti cu una cu doua, dupa ce au parafat o coalitie care si-a propus sa scoata Romania din marasm. In virtutea aliantei facute, continua impreuna, in ciuda piedicilor si a dificultatilor despre care nu stiau nimic in momentul in care au semnat intelegerea. Continuarea idilica a acestui filmulet fericit ar fi – repet, intr-un alt cinematograf decat la noi – ca baietii porniti impreuna la drum, in pofida incompatibilitatilor vizibile dintre ei, izbandesc in cele din urma. Soarele se iveste de dupa norii recesiunii, invingatorii se imbratiseaza, tara se incoloneaza cuminte si merge constiincioasa la urne, etc.
In realitate, ministrii pesedei si pedelei legati prin legamant in fata Domnului – a domnului Basescu, evident – sunt asemenea unor raufacatori pe care ii tine laolalta amintirea vie a unei fapte urate, savarsite candva, la inceputurile carierei de potlogari. Guvernarea la vremuri de criza s-a dovedit mai nasoala decat au crezut in momentele iresponsabile ale semnarii oficiale. Balastul pripelii de odinioara ii trage permanent la locul faptei. Intre timp, cineva a aprins brusc becul si lumina i-a surprins la un loc, incercand sa se stranga de gat unul pe celalalt. Ca sa nu compromita definitiv poza de grup, pretind acum ca se tineau pe dupa umeri, ca niste parteneri de treaba.
„Mergem impreuna” – spun in cor pedelistii si pesedistii, dupa ce au calculat ca ies mult mai prost despartiti. Gandul ca fostii acoliti ar putea fura mai eficient singuri la guvernare sau – Doamne fereste – sa si reuseasca sa scoata tara la liman a invins impulsul retragerii. Unde mai pui ca acest impreuna are avantajul inghesuielii, care face foarte incomod furtisagul de unul singur.
Din toata aparenta de concordie dintre inca partenerii la guvernare, cel mai castigat iese Traian Basescu. Care si-a consolidat reputatia de presedinte care face.
Chiar asa. Inainte de intarirea compromisului PSD-PD-L, seful tarii pastra intacta indemanarea de a face si desface. Guverne, desigur. Iata ca nu le mai poate desface, cel putin nu fara pierderi majore, dupa ce a fost artizanul facerii.
Nu-i putin lucru, sa pierzi o abilitate care te-a consacrat si sa iesi mai bine ca la inceput. Concurentii la prezidentialele din toamna au de luptat acum cu o noua evidenta. Basescu, chiar si cand pierde, castiga.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.