Ostas predelean ucis in Afganistan

Ostas predelean ucis in Afganistan

0 219

Militarul Chira Claudiu, cu gradul de sergent major in cadrul Batalionului 21 Vanatori de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal, a murit ieri in Afganistan in timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 Galat – Kabul. El se afla, impreuna cu alti trei camarazi, intr-un vehicol militar tip Humvee, care a trecut peste un dispozitiv explozibil artizanal. Dupa primele ingrijiri medicale de la fata locului, a fost transportat la spitalul din Kandahar, dar a murit pe drum. Ceilalti trei militari din vehicol s-au ales cu rani usoare si care nu au necesitat transportarea lor la spital.
Amintim ca militarii Batalionului 21 Vanatori de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal actioneaza in Afganistan din ianuarie 2009.
Sergrntul major Chira Claudiu era in varsta de 30 de ani si era casatorit. El se inrolase ca angajat al MApN in 2002.
Niste date statistice seci arata ca Romania are trimisi in Afganistan 778 de militari, dintre care 721 in randul ISAF si 57 in Enduring Freedom. Pana in prezent au murit in Afganistan 9 militari romani, iar alti 31 au fost raniti maimult sau mai putin grav.
Se naste intrebarea: ce cauta sergentul major Chira Claudiu intr-o masina militara in Afganistan?
Primul raspuns este simplu: dorea sa castige mai bine, asumandu-si insa riscul.
Al doilea raspuns se complica la nivel de Presedinte, Guvern si Parlament. Si in slugarnicia acestora fata de o tara, e drept, puternica, dar care singura si-a creat belele pe acolo si acuma nu stie cum sa o scoata onorabil la capat dintr-un razboi aiurea pentru multe din restul tarilor, razboi cum au fost si cele din Coreea, Vietnam si, mai nou, Irak si Afganistan, ca sa nu mai vorbim de alte mici ciondaneli gen Panama sau Grenada. O tara care ne-a tot promis, de pilda noua, romanilor, marea cu sarea imediat dupa momentul ’89, dar de la care nu am vazut nimic concret decat uneori felicitari si batai amicale pe umar, acestea din complezenta diplomatica. Alte tari mai cu cheag decat a noastra si cu munti fara curbura si-au retras sau sunt pe cale sa-si retraga trupele din acest infern petro-nisipos, cu care nu simt ca au nici in clin si nici in maneca, dar numai noi ne tinem tzantzosi cu o coada bleaga bagata in ghips ca sa stea in sus.
Pana cand, domnule presedinte Basescu, domnilor guvernanti si domnilor parlamentari?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.