Greva spontana pe calea ferata

Greva spontana pe calea ferata

0 235

Un protest spontan al angajatilor de la CFR Infrastructura Brasov a fost declansat ieri inspre pranz in Regionala CFR Brasov, acest protest blocand circulatia,pe raza regionalei, dar si cu efecte pentru circulatia trenurilor de lunga distanta, cu trecere prin Statia CFR Calatori Brasov.
Refuzul salariatilor CFR Infrastructura Brasov de a mai lucra afecteaza sase judete. Pe moment calatorii au fost anuntati ca din gara Brasov nu mai pleaca niciun tren.
Patru trenuri au fost oprite si in Gara CFR din Sibiu, trenuri care trebuiau sa plece catre Craiova, Medias, Fagaras si Mures
Protestul a fost organizat si in alte cateva regionale din tara, precum Galati, Iasi, Bucuresti, Timisoara, Craiova si alte orase importante din tara.
Acest protest are la baza neplata salariilor de doua saptamani, fapt care are precedent in caile ferate anul acesta. Pare un lucru marunt, altii nu si l-au primit cu lunile. Dar ceferistii au in mana forta asta de a opri trenurile si de a crea neplaceri, atat pasagerilor, cat si statului, prin nemultumirea primilor. Acestia, in mareparte si in ciuda neplacerilor intampinate, sunt de acord cu actiunea ceferistilor, in sensul ca nici ei nu ar fi de acord sa munceasca fara sa fie platiti.
Intr-o privinta, protestul poae fi numit ilegal, chiar pasibil de pedepse penale, avand in vedere ca el pune in pericol siguranta nationala, caci pe CFR nu se fabrica nasturi. Iar Berceanu si ai lui din minister pot uza de acest lucru.
Pe de alta parte nu cred ca vor indrazni sa faca asa ceva, deoarece intre angajator si angajati exista un contract: tu te obligi sa muncesti, eu ma oblig sa te platesc. Conducerea CFR Infrastructura nu si-a respectat partea din contract, deci este pasibila de consecinte.
In alta privinta, nici cuc si pupaza nu pot crede intr-o greva spontana, chit ca posibilitatile de comuni8care moderne ar putea motiva concomitenta actiunii in mai multe regionale. Dar liderii de sindicat, disculpati de instigare oficiala la greva, sunt sigur in spatele actiunii, gasind, pe moment, aceasta forma drept cea mai indicata si fara repercursiuni asupra lor, cu speranta ca cei responsabili din conducere sa se trezeasca la realitate si sa isi puna putintel mintea la contributie pentru plata la timp a salariilor. Caci asa ceva este posibil, cand te uiti cate alte cheltuieli se fac aiurea si fara rost.
In plus mai trebuie aratat ca neplata salariilor nu ar fi singurul motiv de greva. Oricand ceferistii pot opri circulatia pe motiv ca infrastructura este imbatranita si pune in pericol siguranta circulatiei.
Caci in toti acesti ani postrevolutionari, pentru acest deziderat nu s-a intreprins nimic, fiind oferite in schimb vorbe goale.
Aproape de orele 17,00, in gara Brasov impiegatul de miscare aflat in greva a fost inlocuit cu un instructor – asta inseamna un fel de sefulet – si trenurile au inceput sa se puna in miscare. De, peste tot exista cozi de topor!
Totusi, ceferistii sut hotarati sa continue actiunea, cate doua ore zilnic.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.