Avertisment FMI – criza economica este deosebit de grava

Avertisment FMI – criza economica este deosebit de grava

0 198

O misiune a FMI discuta, in aceste zile, in Romania, cu expertii Ministerului Finantelor Publice.
„Este o intalnire de lucru obisnuita, in scopul evaluarilor anuale ale FMI asupra evolutiei economice si a perspectivelor pentru anul 2009”, se arata intr-un comunicat al MFP.
Misiunea FMI in Romania se desfasoara in perioada 27 ianuarie-4 februarie si se inscrie in cadrul evaluarilor anuale asupra evolutiei economice si perspectivele pentru 2009.
MFP a precizat ca nu a demarat negocieri cu reprezentantii FMI pentru un posibil acord de finantare.
Ultima vizita a delegatiei FMI in Romania a avut loc la inceputul lunii noiembrie a anului trecut.

FMI si economia mondiala
Fondul Monetar International (FMI) a avertizat ca lumea se confrunta cu cea mai grava criza economica semnalata vreodata, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
In ultima sa prognoza, „World Economic Outlook”, data publicitatii miercuri, FMI afirma ca, la nivel mondial, rata cresterii economice va fi, in acest an, de numai o jumatate de procent, in conditiile in care, la data de 6 noiembrie 2008, Fondul estima ca in 2009 cresterea economiei mondiale nu va depasi 2,2 procente.
„Ne asteptam in prezent ca economia mondiala sa se opreasca practic”, a declarat economistul sef al FMI, Olivier Blanchard.
Potrivit noilor estimari, in 2009 economia mondiala va inregistra cel mai scazut ritm de crestere din ultimii 60 de ani.
„In pofida actiunilor de amploare demarate de guvernele si bancile centrale din intreaga lume, tensiunile financiare raman acute, tragand in jos economia reala”, arata noile perspective.
De asemenea, FMI si-a revizuit si estimarile referitoare la pierderile provocate bancilor din intreaga lume de activele toxice din SUA. In prezent, Fondul se asteapta ca aceste pierderi sa se ridice la 2.200 miliarde de dolari, fata de 1.400 miliarde de dolari cat estima in luna noiembrie.
FMI considera ca actuala criza economica este deosebit de grava, iar daca prognoza se verifica, majoritatea economistilor ar vorbi despre o recesiune la nivel mondial. Venitul personal va inregistra o scadere drastica, pentru ca numarul populatiei creste mai rapid decat rata prognozata a cresterii economice.
FMI estimeaza ca, in tarile dezvoltate, cresterea economica se va reduce simtitor, dar ca, in tarile in curs de dezvoltare si in tarile din lumea a treia, cresterea economica va scadea in mod drastic.
Evolutia Produsului Intern Brut a fost revizuita in scadere neta pentru toate marile economii. In cazul economiei americane, prima economie a lumii, FMI mizeaza in prezent pe un recul de 1,6 procente in 2009, dupa o crestere de 1,1 procente in 2008. In noiembrie 2008, FMI prognoza pentru SUA o contractie de 0,7 procente in 2009.
Pentru zona euro, Fondul prognozeaza in prezent o contractie de doua procente (dupa o crestere de un procent in 2008), revizuindu-si in scadere semnificativa estimarile anterioare care vorbeau de o contractie de 0,5 procente.
La randul lor, economiile in dezvoltare ar urma sa cunoasca o crestere relativ slaba, de 3,3 procente, in 2009 dupa o crestere de 6,3 procente in 2008. China va ramane tara cu cel mai mare ritm de crestere economica din lume, cu o progresie a PIB de 6,7 procente in 2009 dupa o crestere de noua procente in 2008. Urmeaza India cu o crestere de 5,1 procente in 2009, dupa o crestere de 7,3 procente in 2008.
Pentru Europa Centrala si de Est, noile prognoze ale FMI vorbesc de un recul de 0,4 procente in 2009, dupa o crestere de 3,2 procente in 2008, urmata de un avans de 2,5 procente in 2010. Fondul si-a revizuit in scadere cu 2,6 puncte estimarile anterioare publicate in noiembrie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.