Din proprietari fictivi, chiriasi legali

Din proprietari fictivi, chiriasi legali

0 266

Detinatorii de garaje ilegale din Racadau devin, din proprietari dubiosi, chiriasi cu acte in regula. N-a fost usor, ce-i drept, ca multimea celor care si-au construit cu ani in urma, fara niciun act, spatiile in care isi adapostesc masinile, sa accepte ca nu pot deveni brusc proprietari. De fapt, nu vor putea fi niciodata posesorii garajelor, pe care le-au ridicat in vremuri de haos administrativ, cand parea ca totul le este permis tipilor cu initiativa. Oamenii, veniti ieri in numar mare la Primarie sa discute cu edilul sef al orasului statutul garajelor, au aflat ca singura solutie agreata de municipalitate este inchirierea acestor spatii catre cei care si le-au construit sau le-au preluat ulterior intr-un fel sau altul.
Cele 140 de garaje, care nu exista pe nici un plan urbanistic zonal, trebuie inscrise pe harta sistematizata a orasului in vederea eliberarii certificatelor de urbanism.
Locatarii care le folosesc vor semna apoi un contract de inchiriere si vor plati o chirie pe metru patrat al carei cuantum este echivalent cu tariful de inchiriere a spatiilor din parcarile rezidentiale amenajate de primarie.
Nu toate garajele vor ramane in picioare. Cele care nu respecta normele ambientale si rutiere vor fi demolate. Celelalte vor fi reamenajate conform unui proiect de urbanism, pe banii chiriasilor.
Cea mai dificila operatie va fi reactualizarea sumelor de plata. Pentru ca beneficiarii garajelor vor trebui sa achite chiria retroactiv pe ultimii 3 ani. Asta in conditiile in care unii dintre ei au platit impozit la Directia de finante pe un spatiu despre care au aflat ca nu il detin in proprietate legala.
La finele discutiilor intinse pe aproape doua ore, locatarii din Valea Cetatii, veniti la Primarie in calitate de proprietari, au acceptat si statutul de chiriasi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.