Mostenirea grea a trecutului, pe masa de lucru a Guvernului

Mostenirea grea a trecutului, pe masa de lucru a Guvernului

0 209

In spiritul traditiei postdecembriste Guvernul si-a inceput activitatea (bine ca a inceput-o totusi, parea ca avem guvern si …atat), analizand mostenirea grea a trecutului. Primul lucru pe care actualul executiv a dorit sa-l faca public este faptul ca Guvernul precedent a lasat o situatie nu tocmai roz, ceea ce ar putea ingreuna activitatea actualului cabinet, altminteri extrem de priceput.
In ceea ce priveste rezultatele economice ale anului 2008, seful Executivului a precizat ca in conditiile unei cresteri economice de 7,8%, se inregistreaza un deficit bugetar de 5,2%, ceea ce inseamna ca Executivul a cheltuit anul trecut cu 6,7 miliarde euro mai mult decat a incasat. “Acele 6,7 miliarde de euro cheltuite mai mult decat ceea ce a incasat nu s-au dus in sectoarele direct eficiente, productive, care sa lase in urma autostrazi, centuri ocolitoare sau alte investitii publice, ci s-au dus, cu preponderenta, spre cheltuieli de personal si de bunuri si servicii”, a aratat primul-ministru.
Premierul a precizat, de asemenea, ca sunt restante majore la facturi neincasate, numai la nivel guvernamental, fara bugetele locale, facturile neachitate fiind in valoare de 1,1 miliarde de euro. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca incepand cu aceasta luna vor fi platite, esalonat, toate facturile restante din 2008 ale ordonatorilor principali de credite din sistemul de stat, catre agentii economici, pe baza unei programari financiare. „Intentionez sa platesc circa 600 de milioane dupa data de 25 a acestei luni, cand sunt incasari mari de la buget, circa 1,5 miliarde de lei in luna februarie si diferenta – de aproape 900 de milioane – pentru facturile emise, in martie”, a precizat ministrul Finantelor. De asemenea, ministrul Finantelor a adaugat ca singurele plati care se vor efectua pana la aprobarea bugetului de stat vor fi cele destinate platii salariilor, pensiilor, alocatiilor si subventiile pentru incalzire.
Atragerea de fonduri europene este o alta componenta a analizei facuta de membrii Cabinetului. „Guvernul trecut si-a propus sa atraga fonduri europene in valoare de 2,87 de miliarde de euro, dar a reusit sa acceseze doar in valoare de 0,764 miliarde de euro”, a precizat primul-ministru.
Sa speram ca la aceste probleme exista si solutii, altfel va fi de rau pentru actualul executiv, sau cel putin pentru partea rosie a acestuia. Presedintele deja a marait ceva din folclorul strazii privind principala preocupare a Guvernului de a imparti functii si de lipsa de viziune. Niciuna nici doua, pentru a-si salva pielea, Basescu va vorbi despre solutii imorale, incapacitate, portstindarde si alte de-alea. De altfel el este in grafic, a trecut o luna si si si-a arata coltii la Guvern. Asa a fost si cu Tariceanu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.