Electricitate din baliga si gainat

Electricitate din baliga si gainat

0 253

Compania Carmolimp din Ucea de Jos, judetul Brasov, cea a carei produse de carmangerie se intalnesc in magazinele brasovene, aceste produse fiind procesate din „ograda proprie”, adica de la fermele proprietate, va investi in curand patru milioane de euro in construirea unei centrale care va transforma resturile de abator si dejectiile animale in energie electrica.
„Am depus proiectul anul trecut pentru a obtine jumatate din acesti bani din Fonduri de Mediu, bani care sunt pusi la dispozitie de Guvernul Romaniei, si asteptam, in aceste zile, un raspuns pozitiv”, a declarat, alaltaieri, directorul executiv al companiei, Paul Soneriu.
Acesta a precizat ca a preferat sa obtina finanþare din fondurile guvernamentale deoarece ar fi durat mai mult daca ar fi depus proiectul pe Programul Operational Regional – Cresterea Competitivitatii Economice.
„Noi oricum avem experienta cu SAPARD, iar fondurile guvernamentale sunt acordate in acelasi mod”, a mai spus Soneriu.

Acesta a precizat ca in realizarea proiectului s-a pornit de la nevoia de energie a companiei, care este de 624 de kilowati/ora.
„La aceasta capacitate vom lucra in timpul zilei, iar in timpul noptii vom produce doar jumatate din aceasta capacitate, cand vom livra energie si in sistemul national”, a mai adaugat Soneriu, care spera ca amortizarea investitiei sa se faca in trei pana la cinci ani, in functie de valoarea certificatelor verzi pe care compania le va primi de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

Trebuie stiut ca aceasta societate comerciala, Carmolimp, este infiintata in anul 1993, avand capital suta la suta romanesc. In prezent detine una dintre cele mai mari fabrici de mezeluri din tara, cu o capacitate de productie de 200 tone pe zi. Anul acesta, de pilda, compania va mai deschide o fabrica de lactate si cateva magazine in sistem franciza sub brand-ul CarmOlimp.

In context mai trebuie amintit ca o firma din Codlea vrea sa puna la punct o uzina de energie electrica pe baza de rumegus, talas si dejectii de la pasarile de pe platforma din localitate.
Catalin Muntean, directorul general al companiei Bio-Esco Grand SRL Codlea, spune ca aceasta uzina va fi functionala in cel mult 18 luni de la punerea in aplicare a proiectului.
„Vom incepe constructia in cel mult trei luni. Ideea e ca, folosind patru tone de dejectii ale gainilor de pe platforma, vom putea furniza aproximativ 2.500 de kilowati pe ora”.
Munteanu afirma ca energia este suficienta pentru a alimenta 5.500 de apartamente.
Iata ca se poate vorbi si de bine despre actiuni gandite si aplicate fara prea mult tambalau importat de peste mari si tari, ci doar cu forte si mijloace autohtone.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.