YUAN-ul inclus in rezervele valutare mondiale

YUAN-ul inclus in rezervele valutare mondiale

0 246

Yuanul chinezesc ar putea fi inclus, in decurs de zece ani, in rezervele valutare mondiale, a declarat ministrul rus de Finante, Alexei Kudrin, in conditiile in care autoritatile de la Moscova vor ca dominatia dolarului sa fie redusa.
China a inceput, treptat, sa se foloseasca de puterea economica pentru a conferi un rol mai importat yuanului, care nu este inca pe deplin convertibil.
Kudrin, unul dintre colaboratorii apropiati ai premierului Vladimir Putin, considera ca cea mai directa cale ar fi ca China sa liberalizeze economia si sa permita convertibilitatea yuanului.
Procesul „ar putea dura zece ani, dar dupa aceea va exista cerere pentru yuan, aceasta fiind cea mai scurta cale pentru crearea unei noi monede pentru rezervele valutare mondiale, iar China ar trebui sa se gandeasca la o astfel de posibilitate”, a afirmat Kudrin la Forumul Economic International de la St Petersburg.
China si Rusia, aflate pe primul loc, respectiv al treilea la nivel mondial in functie de revervele valutare detinute, si-au exprimat ingrijorarea referitoare la instabilitatea dolarului si au cerut organizarea unor dezbateri privind diversificarea detinerilor.
Comisarul UE pentru Economie, Joaquin Almunia, a minimalizat insa perspectivele ca dolarul sa fie detronat de pe pozitia de principala valuta la nivel mondial, in viitorul apropiat.
„Astfel de decizii sunt adoptate de catre piete, care evolueaza treptat in astfel de probleme”, a explicat el, aratand ca pozitia dolarului pe termen scurt nu poate fi influentata de decizii sau vointa politica.
Kremlinul a anuntat ca oficiali din Brazilia, Rusia, India si China, state cunoscute sub acronimul BRIC, ar putea discuta ideea unei monede internationale la o reuniune care va avea loc la 16 iunie, la Ekaterinburg.
Autoritatile din Moscova si Beijing au promovat ideea folosirii drepturilor speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar International, pentru a reduce astfel dependenta fata de dolar.
Propunerea a fost bine primita de catre FMI.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.