Gerul Bobotezei incepe de langa Brasov

Gerul Bobotezei incepe de langa Brasov

0 229

Acest articol se va citi langa soba sau calorifer, cu un pahar de apa alaturi, pentru caz de soc, si fara nimic altceva prin preajma decat un scaun.
Dupa cum prognozeaza ANM, urmatoarele zile vor fi geroase, asa cum pretind batranii ca era „pe vremea lor” de fiecare Boboteaza. Ei bine, uite ca Doamne-Doamne a incercat sa-i multumeasca, „bagand” in toata tara temperaturi negative chiar si in privinta celor maxime si chiar si prin sud.
Ieri dimineata, de pilda, s-au inregistrat la Intorsura Buzaului, la orele 5,30, minus 30 grade Celsius. A fost cea mai joasa temperatura inregistrata in tara, depasind chiar si Polul Frigului de la Joseni si Miercurea Ciuc, unde a fost cu cateva grade mai „cald”, adica in jur de minus 25 grade Celsius.
La aceste temperaturi scazute a contribuit cerul senin, dar rece ca privirile unei blonde cu ochi albastri, la suparare. Si ceata de dimineata, mai ales in zonele de campie si depresiuni, si-a adus, in aceasta directie, contributia.
Astfel, in urmatoarele doua – trei zile sunt anuntate temperaturi maxime sub cea de inghet, intre minus 13 si minus 3 grade Celsius, ca sa nu mai vorbim de cele minime. Asa ca, cel putin noaptea, stati mai mult pe acasa, cu nevasta, soba, iubita sau caloriferul.
Temperaturi mai scazute se vor inregistra in Transilvania si nordul Moldovei, cu depuneri de chiciura de-ti vine sa o mananci ca pe vata de zahar, dar nici celelalte zone nu vor fi scutite de temperaturi joase.
Se intelege ca prognozele in privinta temperaturilor au o marja de +/- doua sau trei grade, dar ce mai conteaza asta in perspectiva facturilor la caldura pe decembrie, care ne vor lesina, pocnindu-ne in moalele capului ca sa ne goleasca buzunarele. In unele zone ale tarii acestea se vor dubla, asteptandu-se sume de pana la 400 lei in zone ca Brasovul sau Miercurea Ciuc. Si aceasta pentru ca, in multe locuri, batranele CET-uri baga-n ele ca bolnavul cronic, spre final, medicamente cu vagonul, in cazul CET-urilor acestea dorind sa acopere metaztaza falimentului pe seama consumatorilor.
Si in cazul facturilor se prognozeaza cam cat va trebui omul sa scoata din buzunar: o garsoniera = circa 200 lei; un apartament cu doua camere = circa 350 lei; un apartament cu trei camere = ceva inspre 500 lei; un apartament de patru camere = cam 600 lei. Iar pentru februarie se mai prevad cativa zeci de lei in plus.
Si daca stam sa privim lucrurile mai atent, nici cei independenti de sistemul centralizat de incalzire nu stau pe roze, rusii jucandu-ne in pretul gazului metan, combustibilii lichizi sau solizi scumpindu-se si ei, ca sa nu mai vorbim de lemne, ca sunt destui in tara care se mai incalzesc si cu asa ceva.
Sa speram insa ca vom trece cu bine si cu victimele colaterale de rigoare – boschetari si bolnavi cardiaci – si aceasta iarna, cum am facut-o de atatea ori.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.