Crina Coco Popescu stabileste un record

Crina Coco Popescu stabileste un record

0 242

Rasnoveanca Crina Coco Popescu, in varsta de doar 14 ani abia impliniti, a reusit escaladarea celui mai inalt varf vulcanic, Ojos del Salado, din Anzii sudamericani, cu o inaltime de 6893 m.
Evenimentul s-a petrecut pe 28 decembrie 2008, in jurul orei 15,30, ora locala, dupa 12 ore de ascensiune solitara. Este cea mai tanara alpinista care a cucerit acest munte, fiind totodata si primul cetatean roman care a facut-o.
Echipa de varf, adica cea care parcurge ultima etapa in escaladarea unui pisc de mare altitudine, a fost formata din Crina Coco Popescu, Radu Teodorescu si Daniela Teodor. Acestia au plecat din ultima tabara, situata la 5800 m, la orele 4 dimineata, insa Daniela Teodor s-a retras dupa aproape o ora de ascensiune, datorita oboselii acumulate in cele doua incercari anterioare esuate, in timpul carora a ajuns la 6850 m , neputand strabate si putinul, dar extrem de dificilul rest de 43 metri. Dupa circa 5 ore de mers se retrage, cam tot de la 6850 m, de la craterul central, si Radu Teodorescu, Crina ramanand singura sa continue escalada.pe cea mai dificila portiune: un ghetar si un perete vertical. Dupa aproape inca 7 ore chinuitoare, ea ajunge in varful situat la 6893 m, semneaza in cartea de acolo si pune si insemnele Clubului Montan Altitudinea Rasnov in acel loc.
Ojos del Salado este cel mai inalt pisc vulcanic din lume si al doilea pisc, dupa Aconcagua ( 6962 m) de pe continentul american. El este situat la granita dintre Chile si Argentina, in desertul Atacama.
Legenda alpinismului chilian si totodata director al Parcului National din acea zona, Maximiliano Espinosa, i-a oferit o diploma tinerei alpiniste romance, confirmand succesul ei.
Din trei ianuarie 2009, membrii Clubului Montan Altitudinea Rasnov au pornit la cucerirea piscului Aconcagua, cu o inaltime de 6962 m.Membrii grupului sun: Crina Coco Popescu, Ovidiu Popescu, Radu Teodorescu, Daniela Teodor, Vali Penes si dr. Calin Tunea.
Le uram succes, mai ales mezinei grupului, si in aceasta escaladare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.