Hunedoara: Romeo, puiul de zimbru

Hunedoara: Romeo, puiul de zimbru

0 288

Rezervatia de zimbri de la Slivut s-a imbogatit cu un nou membru, dupa ce una dintre femele a dat nastere unui pui, pe care silvicultorii l-au botezat Romeo, la sugestia unei familii care venise in vizita in parc si a asistat la venirea pe lume a tanarului mascul.
Puiul de zimbru s-a nascut chiar de Ziua Copilului si are o stare de sanatate foarte buna.
Din pacate, puiul a fost respins de mama, silvicultorii fiind nevoiti sa ii dea de mancare cu biberonul. De aceea, silvicultorii i-au construit un tarc mai mic, in interiorul rezervatiei, pentru ca puiul sa aiba un contact vizual cu mama sa, pana cand aceasta il va accepta.
”Este un fapt foarte rar intalnit ca aceeasi femela sa nasca doi ani, la rand. Mama puiului, Roxana, a nascut si anul trecut, in conditiile in care, in captivitate, o femela naste la un interval de doi – trei ani. Pentru ca puiul a fost respins la nastere, am decis sa il protejam. Initial, i-am oferit puiului lapte muls de la mama sa, cu scopul de a-si forma anticorpii. Acum, puiul este hranit cu lapte praf”, a declarat, marti, seful Ocolului Silvic Hateg, Cosmin Pasconi.
In cadrul rezervatiei se afla, in prezent, sapte exemplare de zimbri, dintre care cinci sunt femele. Toti zimbrii de aici poarta nume care incep cu „Ro”, ca un semn distinctiv ca sunt crescuti intr-o rezervatie din Romania.
Rezervatia de zimbri din Padurea Slivut a devenit, in ultimii ani, una dintre destinatiile trecute in agenda turistilor care viziteaza Tara Hategului. Numarul vizitatorilor a crescut, mai ales anul trecut, cand in Parcul de Zimbri din apropierea orasului Hateg s-au nascut alti doi pui, femelele Rozina si Romanita.
”Directia Silvica Hunedoara, prin Ocolul Silvic Retezat, are in administrare Parcul de Zimbri din Padurea Slivut. Actiunile de ingrijire sustinuta incepute din anul 2006 s-au materializat printr-o ingrijire corecta a zimbrilor, urmarirea starii lor de sanatate si a conditiilor de trai. Rezultatele nu au intarziat sa apara, astfel ca, in toamna anului trecut, efectivul de zimbri s-a imbogatit cu doi pui, femelele Rozina si Romanita. Acum s-a nascut cel de-al treilea pui, in captivitate. Tatal celor trei pui se numeste Romo”, a afirmat purtatorul de cuvant al DS Hunedoara, Horia Golea.
Turistii care doresc sa ajunga la Parcul de Zimbri din Padurea Slivut au ca principala cale de acces DN 66 Simeria – Hateg – Petrosani. Pe Dealul Hategului, drumul spre rezervatie este marcat cu un indicator. Drumul este asfaltat pana la cabana silvicultorilor, iar pana la rezervatie traseul, de aproape un kilometru, se poate urma pe jos sau cu masina. Taxa de intrare in rezervatie este de 3 lei, pentru adulti, si 2 lei, pentru copii.

Rezervatia de zimbri Slivut – Hateg a fost infiintata in urma cu aproape 50 de ani, cand aici a fost adusa prima pereche de animale din Polonia – Podarek si Polonka. In anul 1979, numarul zimbrilor a crescut la 12 exemplare, dupa care o parte dintre acestea au fost duse in alte rezervatii din tara.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.