Cresterea economica in Sudul Europei doar 0,3 la suta

Cresterea economica in Sudul Europei doar 0,3 la suta

0 241

Economia mondiala se va contracta probabil anul viitor, pentru prima data dupa mai multe decenii, a estimat, vineri, Institutul International de Finante (IIF), o asociatie care reprezinta peste 375 de institutii financiare si banci importante pe plan mondial, transmite AFP.
IIF, cu sediul la Washington, estimeaza ca economia mondiala va inregistra un declin de 0,4 la suta, in 2009, dupa o crestere de doi la suta in acest an.
Aceasta este „cea mai severa criza mondiala sincronizata din istoria economiei moderne”, a afirmat Charles Dallara, directorul executiv al Institutului International de Finante. El crede ca masurile de sprijinire a economiei adoptate de guvernul Statelor Unite trebuie urmate de masuri complementare in Europa si Japonia.
Va fi prima data cand economia mondiala va inregistra un declin, de la inceputul anului 1950, a explicat Philip Suttle, director de analiza macroeconomica la Institutul International de Finante.
IIF a estimat o crestere redusa a economiilor statelor din Centrul, Estul si Sudul Europei, de doar 0,3 la suta in 2009, dupa o crestere de 4,5 la suta in acest an.
Economiile mature – Statele Unite, tarile din zona euro si Japonia – care sunt acum in recesiune, vor inregistra in 2009 un declin de 1,4 la suta, din cauza celei mai severe crize economice de la Marea Depresiune din anii ’30, conform estimarii IIF. Anul acesta cresterea economica a acestor state va fi de doar 0,9 la suta, din cauza crizei financiare mondiale.
Conform proiectiilor IIF, economia SUA va inregistra un declin de 1,3 la suta in 2009, dupa o crestere de 1,2 la suta in acest an. In statele din zona euro se va inregistra o scadere mai accentuata, de 1,5 la suta, de la o crestere de 0,9 la suta in 2008, iar economia Japoniei se va contracta cu 1,2 la suta, dupa cresterea zero din acest an.
Cea mai semnificativa crestere economica se va inregistra in statele emergente, estimeaza IIF, inclusiv in China, India, Brazilia si Rusia, care au fost mai putin afectate de criza creditelor. In statele emergente economia va inregistra in 2009 o crestere de 3,1 la suta, dupa ce anul acesta se va inregistra un avans de 5,9 la suta.
Cresterea Chinei se va reduce la 6,5 la suta in 2009, de la 11,9 la suta in acest an, in timp ce in India incetinirea va fi mai putin accentuata, de cinci la suta in 2009, fata de 6,2 la suta in 2008.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.