Cernobalul inca mai ucide

Cernobalul inca mai ucide

0 233

Cu toate ca dezastrul de la Cernobal s-a petrecut acum mai bine de 20 de ani, mai precis in noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, cu aceasta ocazie fiind contaminata radioactiv o suprafata de peste 160.000 km/p din nordul Ucrainei,dar si zone din vestul Rusiei si din Belarus, si astazi se mai resimt efectele.
„In pofida unor fonduri importante acumulate, exista dificultati serioase in ce priveste lichidarea consecintelor tragediei de la Cernobal”, a declarat un inalt responsabil ucrainean, aratand ca se refera la intretinerea la un nivel acceptabil a sistemelor si instalatiilor nucleare si mentinerea unui personal calificat si care infrunta, la randul sau, contaminarea radioactiva. Pe deasupra, in incinta cladirii distruse se mai afla o insemnata cantitate de praf radioactiv, de nestapanit in reactii si gata oricand sa polueze din nou zona.
Si ministrul ucrainean pentru situatii de urgenta, Vladimir Sandra, se arata foarte ingrijorat in acest sens, deoarece efectul uriasei catastrofe nucleare din 1986 mai afecteaza si astazi Ucraina si mari zone din jur.
Este cunoscut faptul ca in aprilie 1986, la centrala de la Cernobal s-a produs o fisura in sistemul de protectie al circuitului apei de racire, ceea ce a facut ca mari cantitati de abur contaminat nuclear sa se inalte pana aproape de stratosfera si, purtat de curentii de aer, sa umble in jurul Terrei, provocand ploi nucleare in numeroase locuri.Comunitatea internationala a intervenit in ajutor, confectionandu-se in jurul reactorului afectat un fel de „sicriu” de beton. Se pare insa ca acesta a fost strapuns de radiatii, acestea punand in pericol natura si viata din jur.
Iar ce s-a intamplat la Cernobal se poate intampla oricand si oriunde exista asemenea centrale nucleare, accidente de mai mici proportii avad frecvent loc mai peste tot.
Ce sa-i faci daca omul se joaca prea mult de-a ucenicul vrajitor!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.