E-uri recomandate care NU dauneaza sanatatii

E-uri recomandate care NU dauneaza sanatatii

0 283

Aditivii alimentari sunt cele mai „nocive” ingrediente ce pot fi gasite intr-un produs alimentar. Campania sustinuta impotriva lor de catre organizatiile pro „ecologiste” a facut ca prezenta lor intr-un anumit produs de pe piata sa duca la scaderea drastica a numarului cumparatorilor. E-urile, caci despre ele este vorba, sunt cele mai hulite de pe piata non-bio.
Cu toate acestea, putini dintre noi stiu ca exista si E-uri care NU dauneaza sanatatii. Dintre cei 315 aditivi alimentari de pe piata, exista 20 de aditivi „buni” si recomandati.
Acestia sunt E 160, E 100, E 300, E 162. Primul aditiv mentionat (licopenul, colorant rosu-galben) este un caroten natural obtinut din tomate. E 160 poate reduce riscul aparitiei cancerului.
Urmatorul, E 162, este “rosu de sfecla”, un colorant natural extras – evident – din sfecla rosie si se gaseste in sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane, snacks-uri etc.
Desi acesti coloranti sunt considerati inofensivi, trebuie tinut cont de faptul ca specialistii recomanda utilizarea acestor aditivi direct din produsul din care sunt extrasi si nu din alimentul la care sunt adaugate.
E 300 reprezinta vitamina C, sau acidul ascorbic . Este un aditiv ce ajuta la mentinerea culorii rosii a carnii si conservarea gustului ei. E 306 este vitamina E si se gaseste in oua, lapte, carne, ulei vegetal.
Vitamina B12 se mai intalneste si sub numele de E 101, si este un colorant natural obtinut din germeni de grau, ficat, drojdii. El ajuta la mentinerea metabolismului glucidelor, grasimilor si proteinelor ce repara tesuturile organismului.
Un alt aditiv, nu doar inofensiv, ci si benefic, este E 100 (curcumina). Acest colorant galben natural este hepatoprotector, favorizand secretia biliara. E 100 ajuta de asemenea la mentinerea glicemiei diabeticilor, avand si un efect anticancerigen.
Se intalneste in margarina, gemuri, jeleuri, carnati, supe, fulgi de cartofi, in general in alimente de culoare galbena.
Lecitina din ciocolata se mai gaseste si sub denumirea de E322 , iar clorofila sub denumirea de E 140. Acesta din urma se gaseste in pasta de dinti, dulciuri colorate sau in apa de gura si combate halena (respiratie neplacut mirositoare).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.