Importuri de doi bani

Importuri de doi bani

0 280

Dupa Revolutie a inceput sa ne „ajute” Occidentul si toti cei care mai sunt agatati de el cu produse care pe acolo era perimat. se schimbautot felul de rezerve de stat sau de armata, cu transporturi pe bani sau „moca”, pentru ca poporul roman facea foamea.
Poporul roman nu facea, practic, foamea, pentru ca se descurca. Nu a murit nimeni de foame, chiar daca painea a fost pe cartela.
Dupa faimosul an ’90 a intrat democratia in tara si s-a dus naibii agricultura, in felul ei organizata si aflandu-se spre dezvoltare tehnica. Dar taranul nostru, ramas cu frumoasa conceptie a lui 1907, a distrus tot ce cladise chiar el, impins intr-un fel neplacut de comunisti. De acest lucru au profitat noi veniti carora le-a umblat mintea si au prins caii din mers, suindu-se pe ei si, cu ajutorul unor guvernanti de doua parale si alti profitori, au ajuns la actuala stare de nevolnicie in care uneori nu mai pot scoate din pamant nici cat sa traiasca ei, daramite sa ofere altora.
Astfel s-a ajuns ca sobolanii Occidentului si Orientului, cei goniti de pe corabiile acestor tinuturi, sa se apuce de comert in Romania, oferind excrementele lor drept marfa de prima calitate, in ambalaje frumos colorate pentru ochii obisnuiti cu un cenusiu cotidian.
Au fost distruse sere si ferme si cam tot ce producea pentru masa romanului, aducandu-se in schimb tot ce am aratat mai sus. Si romanul a inceput sa cumpere3, de fraier ce este, refuzand piata normala su cumparand din noile mari magazine, un elastic intins cu scapare impotriva saq. Dar de, era shic – din pacate mai este – sa iei de la mall, nu de la piata.
Iata insa ca o sesizare facuta de Organizatia Interprofesionala Legume Fructe Prodcom arata cum fructele si legumele de import au o calitate foarte proasta.Informaþia apare in cotidianul Ziua, care se bazeaza pe sesizarea mai sus aratata.
In topul legumelor importate, cu dubii in privinta calitatii, se inscriu rosiile, ceapa, varza si morcovii. Ziua scrie ca produsele importate in Romania sunt din cele refuzate de alte state tocmai din cauza proastei calitati sau a problemelor fito-sanitare.
Marii furnizori de fructe si legume, in special cei din Turcia, practica preturi de dumping pentru tara noastra, tocmai pentru ca produsele se vand foarte greu pe alte piete, datorita calitatii sub orice critica, aceste produse agricole fiind fortate chimic in dezvoltare spre aspect, ramanand astfel fara gust, ba chiasr daunatoare organismului, intr-un consum in timp.
Jurnalistii mai scriu ca autoritatile romane au fost sesizate de aceasta situatie, dar nu au facut nimic. Ba, parca, au si incurajat importurile, din comoditate, lipsa de interes sau chiar interes pecuniar in sensul spagii la diferite niveluri.
Potrivit Ziua, piata legumelor si fructelor este estimata la aproximativ un miliard de euro anual.
Si uite pe ce se duc banii nostri ca sa mancam rahaturi artificiale si daunatoare.
Din pacate,o gramada de comercianti de prin pietele agroalimentare din tara isi dau marfa importata drept marfa ecologica indigena. Dar cumparatorii isi pot da seama usor de provenienta: cand produsele expuse sunt prea uniforme, este clar ca avem de a face cu import. Nu va lasati pacaliti de acest aspect si nici de preturile mai mici, de dumping, practicate de asemenea comercianti.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.