Predarea Castelului Bran

Predarea Castelului Bran

0 306

Din pacate a sosit si clipa asta.Castelul Bran va fi predat maine propietarului de drept. De drept, zic eu, este ceva foarte relativ, pentru ca acest arhiduce de Habsburg a pus mana pe castel intr-un mod dubios, dupa cum arata unele date. Dar Justitia noastra inegalabila in gafe i-a dat lui dreptate, chiar daca totul a decurs sub auspiciile unei certitudini cel putin gaurite de molii, asa cum au tot repetat-o oameni de bine in ce priveste patrimoniul national.
La predare vor fi prezenti arhiducele Dominic de Habsburg si surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, precum si avocaþii acestora si oficiali ai Ministerului Culturii. Curios de unde scot aceste oase domnesti si nobile asemenea nume: Holzhausen = case de lemn; Sandhofer = curte de nisip. Parca noi, oamenii de rand din Romania, avem nume ceva mai normale
Redeschiderea oficiala a castelului va avea loc pe 1 iunie. Cu o zi inainte de redeschiderea oficiala va fi inaugurat, pe 31 mai, la Vama Medievala, Muzeul National Bran. Printre exponatele care vor putea fi vazute aici se va numara si Inima Reginei Maria, pe care Muzeul National de Istorie din Bucuresti o va preda in custodie Muzeului de la Bran, la initiativa Ministerului Culturii.
Ciudat cum arhiducele Dominic nu o venereaza pe cea de pe urma careia s-a ales cu acest castel. Un om normal si cu ceva avere ar fi cumparat imediat relicva. Iar initiativa Ministerului Culturii de a o da in custodie Dominicului mi se pare foarte ieftina. Ar fi trebuit ori sa i-o vanda, ori sa nu-l lase nici sa se apropie de ea, tinand cont de tot circul facut de habsburgicul vlastar in legatura cu o eventuala vanzare a castelului catre diferiti amatori din tara, printre care si Consiliul Judetean Brasov, acesta fiind dornic de a pastra „cuibul de vulturi” in patrimoniul national si al judetului, acolo unde ii este locul.
Pe 1 iunie inaugurarea va avea loc la ora 13.00 si va include un tur privat al castelului si lansarea vinurilor Chateau Bran – Merlot 2007, ediþie limitata, precum si Cabernet Sauvignon, ediþie de colectie, cu semnatura originala a lui Dominic de Habsburg. Va avea loc un program special pentru copii – Scoala Medievala – in parcul castelului. Acestia vor putea sa participe la ateliere de pictura heraldica si iconografie, manuitul spadei, tir cu arcul, tehnica incondeierii oualor si roata olarului. Tot cu ocazia inaugurarii va avea loc un concert de muzica veche romaneasca.
Si uite cum ciolanul domnesc isi baga din start afacerile (vinul) si propaganda de doi bani (schemele pentru copii) in inima tarii si a judetului, cu tupeeul caracteristic unei caste cariate ca o masea stricata si pe cale de disparitie

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.