In Fagaras zapada de peste 1 m! Risc mare de producere...

In Fagaras zapada de peste 1 m!
Risc mare de producere a avalanselor

0 211

Stratul de zapada ajunge in Masivul Fagaras la peste 100 de centimetri grosime, salvamontistii avertizand ca riscul de producere a avalanselor este mare in zona de creasta.
Seful Serviciul Public Salvamont Arges, Ion Sanduloiu, in zona Balea Lac – Cota 2000, stratul de zapada contine peste 40 de centimetri zapada proaspata, de tip pulver.
„Nivelul de risc de avalansa la peste 1.800 de metri, in zona de climat subpolar, este de gradul al patrulea, risc mare. Cu toate acestea, vantul a creat depozite de acumulare in anumite zone in care, punctual, riscul de producere a avalanselor este mai mare decat cel general afisat”, a anuntat Ion Sanduloiu.
La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de avalansa este foarte redus, fiind prezent doar pe acumularile din valcelele abrupte, dar salvamontistii avertizeaza ca vantul a viscolit zapada, depozitand-o si in unele zone joase, unde, punctual, riscul este mai mare.
In aceste conditii, traseul principal de creasta, precum si toate traseele turistice care acced in creasta Masivului Fagaras, indiferent de altitudine, au fost inchise. Raman in continuare deschise doar traseele de pe muchiile secundare sudice, precum si cele din masivele Iezer-Papusa, Ghitu si Leaota.

Risc mare de producere a avalanselor
Conform scalei europene de risc de avalansa, in cazul gradului al patrulea de risc, mare, stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate, declansarea fiind probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii fiind posibile numeroase declansari spontane de avalanse medii si chiar mari.
In cazul gradului al cincilea de risc, maxim, instabilitatea stratului de zapada este generalizata si se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte.
Turistii aflati in dificultate trebuie sa sune la Dispeceratul National Salvamont, folosind sintagma 0salvamont prin apasarea tastelor corespunzatoare literei, un dispecer urmand sa redirectioneze apelul catre formatia Salvamont pe raza careia se afla persoanele care au nevoie de ajutor. De asemenea, la acest numar pot fi cerute si informatii privitoare la starea traseelor turistice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.