Rovinieta electronica

Rovinieta electronica

0 181

Incepand din ianuarie 2010 cunoscuta Rovinieta aplicata pe luneta va dispare fiind inlocuita de o noua generatie de roviniete. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a introdus de la 1 octombrie rovinieta electronica.

Derularea procedurii de achizitie si verificare
Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul genereaza, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz.
Plata este inregistrata automat in baza de date centrala CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori.
Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate in baza CESTRIN, iar in cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.
Toate operatiunile au loc online, in doar cateva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se va intocmi proces verbal si trimite amenda, prin posta, la domiciliu.

Achizitia E-Rovinietei
Rovinieta poate fi cumparata de la orice subunitate CNADNR, de la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom si OMV, de la oficiile Postei Romane, de la Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri Romani, dar si la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj.
Pentru a achizitiona rovinieta, conducatorul auto ii comunica operatorului, pe propria raspundere, numarul masinii, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei.
Compania Nationala Posta Romana va extinde din 13 decembrie activitatea de incasare a tarifului de utilizare si emitere a rovinietelor electronice printr-o noua procedura „E-Rovinieta” disponibila in opt oficii postale „nr.1”. Este vorba despre oficiile din orasele Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Timisoara. „Noul serviciu se adreseaza clientilor persoane fizice sau juridice, in special posesori de parcuri auto mari, care pot solicita achitarea tarifului de utilizare pentru orice numar de autovehicule pentru care se doreste rovinieta electronica (numarul maxim pe care il permite aplicatia este de 100 de roviniete)”, se arata in comunicat.
Prin acest procedeu, se urmareste eficientizarea procesului de emitere a rovinietelor, clientul, persoana fizica sau juridica, primind o singura factura care sa ateste plata tarifului de utilizare, indiferent de numarul de autovehicvule, impreuna cu un document eliberat in format electronic din aplicatia web. La solicitarea clientului, i se pot transmite operativ documetele emise pe e-mail, scanat sau pe fax, fara incasarea unor taxe suplimentare.

Va reamintim ca soferii fara documentele care sa ateste plata Rovinietei vor plati despagubiri, in functie de tipul vehiculului, intre 28 si 1.210 euro, si amenzi intre 250 si 4.500 lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.