Opozitie masiva impotriva vaccinarii cancerului de col uterin

Opozitie masiva impotriva vaccinarii cancerului de col uterin

0 244

Aproape 70 la suta dintre parinti au refuzat vaccinarea fetelor lor impotriva Virusului Papiloma Uman (HPV), responsabil pentru aparitia cancerului de col uterin, informeaza Ministerul Sanatatii Publice.
Potrivit raportarii Autoritatilor judetene de Sanatate Publica, in saptamana 24-28 noiembrie, la aproximativ jumatate din numarul scolilor au fost repartizate doze de vaccin pentru 53.323 de eleve de clasa a IV-a. In perioada amintita au fost inregistrate 37.714 refuzuri scrise, ceea ce reprezinta 70 la suta din cele 53.323 de eleve, a precizat sursa citata.
„In ciuda campaniei agresive de dezinformare practicata de o parte din mass-media, parintii au inceput sa inteleaga ca vaccinarea este in interesul copiilor. Incepand din 2 decembrie au fost repartizate doze de vaccin si la restul scolilor, prima etapa a campaniei de vaccinare continuand pana pe 19 decembrie, cand va incepe vacanta de iarna”, se arata intr-un comunicat de miercuri al Ministerului Sanatatii.
Structurile judetene ale Ministerului Sanatatii Publice vor desfasura, in paralel cu campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, o intensa actiune de informare a parintilor.
„Ministerul Sanatatii Publice reaminteste ca vaccinarea anti-HPV nu este obligatorie si ca, in continuare, se va baza pe initiativa medicilor de a informa corect si profesionist opinia publica pentru ca parintii fetitelor de clasa a IV-a sa ia decizia fireasca – vaccinarea impotriva virusului HPV”, se mai arata in comunicatul MSP.
Ministerul Sanatatii precizeaza ca parintii care au refuzat vaccinarea revin asupra deciziei, pot solicita vaccinarea la viitoarea campanie in care vor fi incluse fetitele care sunt acum in clasa a III-a, in acest fel fiind pastrate calendarele anuale de vaccinare.
„Eventualele cantitati de vaccin neutilizate se vor depozita la furnizor si se vor introduce in circuitul medical in toamna lui 2009, odata cu reluarea calendarului de vaccinare, vaccinul fiind valabil pana in anul 2010”, potrivit sursei citate.
Ministerul Sanatatii va solicita medicilor specialisti sa participe la toate actiunile din scoli, media si alte evenimente in care sa dea informatii despre campania de vaccinare anti-HPV.
Ministerul Sanatatii Publice a anuntat, in 20 noiembrie, la lansarea campanii nationale de imunizare HPV, ca aproximativ 110.000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, costul campaniei fiind de 23 de milioane de euro.
Vaccinul se va administra in trei doze, pe o perioada de sase luni, prima doza pana la jumatatea lunii decembrie, cea de-a doua in cursul lunii ianuarie 2009, iar ultima in luna mai.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, precizat ca niciun copil nu va fi vaccinat daca parintii acestuia nu isi dau acordul scris in acest sens. Parintii care refuza vaccinarea trebuie sa completeze o declaratie de refuz, iar Directiile de Sanatate Publica vor trebui sa inregistreze copiii nevaccinati si motivele.
Mai multe asociatii de parinti au cerut decalarea campaniei de vaccinare pana cand vor fi informati cu privire la beneficiile imunizarii

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.