Cum se zice Caiafa in ungureste?

Cum se zice Caiafa in ungureste?

0 258

Votul uninominal n-a scos lumea din casa, in schimb scoate candidatii din puscarie. Daca s-a mai gasit cate vreun carcotas care sa intuiasca apatia de la urne cu mult inainte de 30 noiembrie, nici cel mai infocat sustinator al versiunii „oameni, nu liste” nu cred ca ar fi banuit ca laudatul uninominal este capabil sa-i scape pe alesi de statul dupa gratii. Un candidat pe listele PNL de la Turda este gata sa probeze cat de eficienta este imunitatea pe care o confera statutul de parlamentar. Flacaul cu pricina este cercetat pentru pretinderea unei spagi de cateva zeci de mii de euro taman cand comunitatea turdeana l-a ales s-o reprezinte cu cinste in Parlament. Juristi de toate culorile isi bat acum capul sa afle daca hulita imunitate te poate absolvi de pacate comise inainte de intrarea intr-una din cele doua Camere sau trebuie sa fii deja deputat ori senator inainte de a incepe sa nu-ti mai pese de lege. Cumplita dilema, incalcita speta!
Daca incidentul de la Turda tot mai poate fi cumva descalcit, alte malformatii ale uninominalului recent consumat nu mai pot fi nicicum vindecate. Alegatori si candidati deopotriva vor ramane sa-si linga ranile electorale, dupa ce castigatori de colegii raman in cartiere, iar perdanti rasunatori se vad propulsati in Parlament de loteria redistribuirii voturilor. Este cazul udemeristei Anna Farkas de la Brasov, ajunsa deputat din coada listei, cu numai 6 si ceva la suta din voturile dintr-un colegiu castigat detasat de contracandidatul Braga de la PD-L, cu aproape 45% din optiunile alegatorilor. Ca duduia Farkas nici macar nu doreste sa ia drumul Bucurestilor nu-l consoleaza cu nimic pe castigator si nu indreapta nimic din strambatatea algoritmului de calcul. Daca pe Anna neni o incearca decenta de a refuza mandatul, liberalul Ghise baci are tupeul de a considera ca-l merita cu varf si indesat dupa ce papagalul redistribuirii l-a extras cu ciocul de pe locul 3 pe lista colegiului in care a candidat.
Alegatorii din Racadau si imprejurimi, unde a candidat udemerista victorioasa, vor urma mai devreme decat au crezut sfaturile lui Marko Bela de a învãþa ungureºte. Deja rasfoiesc dictionarul maghiar-roman in cautarea expresiilor „termoizolarea cladirilor”, „salarii decente” si „pensii mai mari”. Iar daca va trebuie sa se preumble de la Ana la Caiafa cu vreo jalba, macar nu trebuie sa caute mult. Pe Anna stiu de unde s-o ia.
Da’ cum dracu se zice Caiafa in ungureste?

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.