Modificarile de FUS ORAR afecteaza iremediabil creierul

Modificarile de FUS ORAR afecteaza iremediabil creierul

0 209

Decalajele orare frecvente, in special cele datorate calatoriei cu avionul, afecteaza pe termen lung functionarea creierului, in special memoria, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica americana PloS One (Public Library of Science), informeaza AFP.
Acest studiu confirma concluziile unor cercetari anterioare efectuate pe membrii personalului de bord al companiilor aeriene si pe angajatii care lucreaza noaptea.
In afara de dificultati de concentrare si de tulburari de memorie, aceste persoane sufera cel mai adesea de diabet, hipertensiune arteriala, maladii cardiace, cancer si au un nivel de fertilitate scazut.
Pentru pasagerii ocazionali, efectele decalajului orar au efecte benigne, care dispar dupa cateva zile, uneori cu ajutorul melatoninei, un hormon care stimuleaza somnul.
Principalele simptome ale decalajului orar sunt tulburarile de somn, mai importante atunci cand zborul se face spre est (care scurteaza ziua), decat cele provocate de zborul spre vest; tulburarile digestive: tulburari de tranzit, ale digestiei etc.; dereglari psihice si fizice provocate de perturbarea secretiei de cortizol (hormonul secretat de glandele suprarenale), de obicei de doua pana la trei ori mai mare dimineata decat la sfarsitul dupa amiezii. Adaptarea organismului la un nou fus orar necesita adesea mai multe zile. Copiii foarte mici sunt mai sensibili la decalajul orar si au nevoie de un timp de adaptare mai lung.
Faptul ca aceste efecte persista timp de o luna, dupa revenirea la normal, i-a surprins pe cercetatori.
In plus, acestia au remarcat o serie de leziuni permanente la nivelul creierului, in special in zona hipocampusului, o regiune a creierului care joaca un rol cheie in procesul de memorare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.