Reactii la evaluarile Moodys

Reactii la evaluarile Moodys

0 226

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, luni, ca agentia de evaluare financiara Moodys nu cunoaste realitatile economiei romanesti si chiar daca Romania va fi afectata si ea de criza economica globala, are convingerea ca va cunoaste o crestere economica cu mult peste ceea ce se intampla in Europa Occidentala.
Afirmatia a fost facuta dupa ce analisti ai agentiei de evaluare financiara Moody’s au facut o serie de predictii puternic negative privind evolutiile macroeconomice din Romania in 2009.
„Moody’s are o problema care e legata de insuficienta cunoasterii realitatilor economiei romanesti. E mult mai normal si obiectiv sa ma refer la aprecierile Comisiei Europene care estimeaza pentru Romania o crestere economica de 4,9 la suta a PIB pentru anul viitor. Fara indoiala ca Romania nu poate sa nu fie afectata de criza economica globala, pentru ca facem parte dintr-o economie globala. Nu vom mai cunoaste acelasi ritm de crestere economica ca anul acesta, care va fi unul foarte ridicat, insa eu am convingerea ca Romania va cunoaste in continuare o crestere economica cu mult peste ceea ce se va intampla in tarile Europei occidentale sau in alte tari economice dezvoltate”, a afirmat Tariceanu.
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, a respins, pe de alta parte, ca fiind neplauzibile, previziunile analistilor de la Moodys, privind dinamica PIB in Romania.
„Nu este posibila o restrangere a PIB sub zero, in Romania, in 2009. Nu cred ca deficitul se va duce la 4 la suta „, a spus Vasilescu.
Adrian Vasilescu a reamintit ca BNR a redus cu doua puncte procentuale rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale, incepand cu 24 noiembrie, precizand ca masura are caracter permanent, nelimitat, pentru ca lichiditatile bancilor sa creasca, respingand astfel afirmatiile analistilor de la Moodys privind o blocare a creditarii in Romania.
Analistii de la Moodys Investors Services a anuntat, luni, ca Romania ar putea intra in recesiune in 2009, iar Produsul Intern Brut se va contracta cu 0,3 la suta
Chiar daca 2009 va fi un an dificil pentru Romania, Moody’s apreciaza ca perspectiva de rating a tarii va ramane „stabila”.
Inflatia in Romania va scadea, in decembrie 2009, la 4,5 la suta, din cauza contractarii Produsului Intern Brut, se arata in raportul agentiei de evaluare financiara. In plus deficitul de cont curent va scadea la 8,2 la suta din PIB in 2009, iar deficitul bugetar va ajunge la 4,9 la suta din PIB, considera Moodys.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.