Mezelurile trebuie INTERZISE!

Mezelurile trebuie INTERZISE!

0 265

Una dintre felurile de mancare comercializate pe piata romaneasca sunt mezelurile. Fie ca este vorba de parizer, salam de toate tipurile (uscat, sarat, picant, etc,), muschi file, carnati, pastrama, toba si altele asemenea, romanii sunt mari consumatori de mezeluri. Acestia cumpara tot felul de astfel de produse din carne. Din pacate, putini dintre noi stim ca aceste mancaruri sunt extrem de nocive pentru sanatate si ele nu ar trebui consumate de nicio categorie de consumatori.
In afara de gust, majoritatea mezelurilor din comert nu ofera absolut nimic. Nu sunt nici macar o alternativa economica la carne.
Sunt alimente inalt procesate. Contin conservanti si aditivi periculosi.
La fabricarea mezelurilor se foloseste, pe de o parte, carne de diferite categorii, la care se adauga materii auxiliare, in special derivate proteice de origine vegetala sau animala, pentru imbunatatirea texturii si cresterea valorii nutritive. Este interzisa adaugarea in mezeluri de carne din conserve. In mezeluri este admis a se adauga si derivate proteice de origine vegetala: faina de soia, proteine de soia, proteine vegetale texturate, proteine din arahide, gluten.
Dieteticienii ne atrag atentia ca mezelurile sunt unele dintre cele mai nesanatoase alimente.
Persoanele cu afectiuni hepatice, biliare ar trebui sa aiba grija cand consuma astfel de produse. Cu cat mezelurile sunt mai ieftine, cu atat calitatea lor este mai slaba. Mezelurile ieftine contin mai multe grasimi si sorici, o proteina cu valoare biologica scazuta. Este posibil ca printre ingredientele acestor mezeluri sa se regaseasca si carne dezosata mecanic, cunoscuta sub denumirea de MDM (mechanically deboned meat). MDM este pasta care rezulta din dezosarea carcaselor de pasare si care este prelucrata cu utilaje speciale. Aceasta pasta poate contine si resturi de piele, chiar si oase. Carnea dezosata mecanic poate perturba echilibrul calciului si fosforului in organism, deoarece contine fosfor in exces. Mezelurile nu duc lipsa nici de condamnatele E-uri. Conservantii, colorantii se regasesc pe toate etichetele.
Absolut toate mezelurile din magazine contin nitrit de sodiu, iar acest aditiv este responsabil de efectele adverse pe termen lung, dupa cum au aratat multiple studii.
Nitritul de sodiu este folosit in industria alimentara pentru ca, pe de o parte, altereaza culoarea alimentelor conservate, iar pe de alta parte, previne cresterea bacteriei ce cauzeaza botulismul. Este codificat cu E 250. (E 249 este rezervat nitritului de potasiu.)
Acest aditiv alimentar este responsabil de multe dintre cazurile de cancer inregistrate in ultima perioada.
Astfel, multiple studii recente au aratat ca un consum relativ mic de mezeluri (50-100 de grame de mezeluri pe zi, timp de 8 ani) creste riscul de cancer gastric de 1,5 ori, cancer pe colon cu 50 la suta, cancer pulmonar cu 16 la suta, cancer pancreatic cu 68 la suta, cancer mamar cu 64 la suta. Consumul de mezeluri in timpul sarcinii creste cu 68 la suta riscul de tumora pe creier a copilului, in primii ani de viata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.