Naveta Endeavour a fost lansata fara probleme

Naveta Endeavour a fost lansata fara probleme

0 254

Dupa o lansare fara probleme, naveta „Endeavour” si-a inceput, alaltaieri, zborul spre statia orbitala.
Naveta, cu sapte astronauti la bord, a fost lansata de la Cap Canaveral, urmand sa ajunga la statie duminica seara. Misiunea echipajului este de a pregati statia pentru a putea gazdui ” o familie internationala mai mare decat pana acuma”, a declarat un responsabil NASA. Cuplarea navetei la statie are are loc astazi, cand se vor transporta proviziile si celelalte necesare duse de naveta in statie.
Misiunea va dura 15 zile, timp in care va fi aranjat un spatiu mai mare de locuit pe statie, pentru ca pe ea sa-si poata desfasura activitatea un echipaj mai numeros, de sase astronauti.
„Bagajul” dus de naveta contine, printre componente semiasamblate, gata de montat, si mobilier pentru statie, cum ar fi inca o toaleta, aparatura fitnes si doua dormitoare.
Mai sunt prevazute reparatii la uriasa oglinda solara mobila, defecta de aproape un an, cu acazia carora sunt prevazute patru iesiri in spatiu.
Pe 27 noiembrie, de „Thanksgiving” (ziua americana a recoltei), pe statie va avea loc un adevarat festin, ca fel principal fiind programat traditionalul curcan.
In context, doi oameni de stiinta, lucrand la un program al unei misiuni cu echipaj uman spre Marte, au, in legatura cu existenta extraterestrilor, pareri si declaratii diferite. In timp ce neamtul Johann-Dietrich Woerner crede in existenta extraterestrilor, cu rezerva ca actualele legi ale fizicii – cele cunoscute pe Terra in prezent – ii impiedica pe pamanteni sa ajunga la alte forme de viata din univers.
In schimb, colegul sau la programul martian, om din cadrul NASA, nu crede in existenta altor civilizatii in spatiul stelar, dovedind astfel o ciudata limita.
Viitorul va dovedi care din cei doi are dreptate.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.