Petrila: mineri ce au pierit intr-o explozie

Petrila: mineri ce au pierit intr-o explozie

0 268

Doisprezece mineri au murit si alii 13 au fost internaii la Spitalul de Urgenia Petrosani, in urma a doua explozii care au avut loc, sambata, la mina Petrila.
Prima explozie a avut loc in jurul orei 15.00 iar cea de-a doua in jurul orei 18.40.
Potrivit listei afisate cu minerii morii in urma primei explozii se aflau inginerul sef de produciie al exploatarii miniere, Iosif Brad, si seful sectorului 1, Doru Holinger.
Ceilalii mineri morii sunt Vasile Stoian, Adrian Maian, ajutor de miner, Dan Mates, sondor, Silviu Mos, miner sef, Cristian Sipos, miner, Marcel Alexa, sondor la sectorul 6.
Minerii salvatori care si-au pierdut viaia in cea de-a doua explozie sunt Nicolae Puian, Daniel Fraiila, Elekes Attila si Trandafir Visan.
13 mineri au fost dusi la Spitalul de Urgenia Petrosani
Un numar de 13 persoane se afla internate la Spitalul de Urgenia din Petrosani, cinci dintre acestea fiind ranite mai grav si „sub o oarecare incertitudine”.
Directorul ASP Hunedoara, Dan Magheru, a declarat, sambata seara, ca cinci dintre minerii aflaii la Spitalul de Urgenia din Petrosani sunt in stare mai grava, ei fiind intubaii.
„Hemodinamic sunt echilibraii toii, peste cateva ore medicii vor reevalua situaiia”, a spus seful ASP, care a adaugat ca a cerut ambulanie dotate pentru ATI care sa vina in zona si sa fie pregatite sa transporte raniiii in unitaii din alte judeie.
Potrivit lui Dan Magheru, sambata au aciionat noua medici, chirurgi si anestezisti, el declarandu-se muliumit de faptul ca la spitalul din Petrosani au venit medici fara sa fie chemaii.
„De trei sau patru ani nu au mai fost situaiii atat de dramatice”, a declarat directorul ASP Hunedoara, care la ora transmiterii acestei stiri se afla la Spitalul de Urgenia, unde este asteptat si presedintele Traian Basescu si unde a ajuns deja prefectul judeiului Hunedoara, Dan Pricajan.
Operaiiunile de scoatere a minerilor morii din subteranul minei Petrila au fost sistate.
La ora transmiterii acestei stiri, toii minerii salvatori au iesit la suprafaia, declarand ca in subsol nu mai exista mineri in viaia. Minerii salvatori spun ca, in mod normal, operaiiunile de salvare pot fi reluate la 48 de ore de la sistarea lor.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finanielor Viorel Palasca a declarat, sambata seara, pentru MEDIAFAX, ca s-a decis ca cel puiin 48 de ore nicio persoana sa nu intre in mina Petrila, pentru a nu mai pune in pericol alte vieii.
Viorel Palasca a precizat ca in urma celor doua explozii de la mina Petrila au murit 12 persoane, dintre care patru salvatori.
„Nu mai este nimeni in mina si s-a decis sa nu se intre in mina cel puiin 48 de ore”, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finanielor.
Persoanele ranite care se afla internate la Spitalul de Urgenia din Petrosani sunt in afara oricarui pericol, a mai spus Palasca.
El a precizat ca familiile minerilor si salvatorilor care au decedat in subteranul minei Petrila au fost anuniate si vor fi luate masuri pentru sprijinirea acestora.
Secretarul de stat a adaugat ca in continuare exista pericolul sa se produca alte explozii in mina Petrila.
Surulescu: Explozia a avut loc la o adancime de 950 de metri
Directorul Companiei Naiionale a Huilei, Daniel Surulescu, a declarat, ca explozia a avut loc la o adancime de 950 de metri.
„Explozia a avut loc la 950 metri adancime, din cauza unei acumulari de metan. Se pare ca s-a depasit concentraiia de cinci la suta a metanului”, a declarat Surulescu.
Palasa: Unii dintre mineri erau salvatori minieri aflaii in timpul unui exerciiiu
Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finanielor, Viorel Palasca, a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca unii dintre minerii surprinsi de o explozie in subteranul minei Petrila erau salvatori minieri aflaii in timpul unui exerciiiu. Conform lui Palasca, posibila cauza a exploziei este o acumulare de gaze.
Tariceanu a cerut constituirea unui grup de coordonare
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrilor Economiei, Muncii si Internelor sa constituie un grup de coordonare care sa se deplaseze de urgenia la mina Petrila, pentru a sprijini operaiiunile de salvare a minerilor blocaii in subteran in urma exploziei produse. Grupul este condus de secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finanielor Viorel Palasca.
Ministrul Economiei si Finanielor Varujan Vosganian este in drum spre Petrila.
Ministrul Muncii Marian Campeanu a declarat ca va merge duminica la Petrila.
Raed Arafat, a trimis o echipa de evaluare la Petrila
Secretarul de stat in Ministerul Sanataiii, Raed Arafat, a trimis o echipa de evaluare la Petrila, condusa de medicul coordonator al SMURD Mures, Cristian Boeriu, care va stabili unde si cand vor fi transferaii minerii raniii, aflaii acum la spitalul din Petrosani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.