Avalanse in Muntii Fagarasi

Avalanse in Muntii Fagarasi

0 224

Serviciul Public Salvamont a emis ieri o avertizare privind nivelul de risc de avalansa din masivul Fagaras, risc care este in prezent de gradul 3, insemnat, pentru zona situata la altitudini superioare celei de 1.800 de metri si de gradul 2 in zona situata sub aceasta altitudine.
Stratul de zapada la Balea Lac-Cota 2000 masoara 246 cm, iar salvamontistii precizeaza ca ecartul de temperaturi in perioada urmatoare este cuprins intre -3 la +8 grade Celsius.

„Sub altitudinea de 1.500 de metri, zapada este destul de putina, stabilizata si foarte compacta. Peste aceasta altitudine, din cauza topirilor din strat, sunt posibile curgeri de suprafata, unele destul de importante. Pe versantii acoperiti cu iarba se pot produce avalanse de fund, care pot antrena tot stratul de zapada” se mai arata in comunicatul remis de Serviciul Public Salvamont.
Traseul principal de creasta, precum si traseele turistice care acced in creasta masivului Fagaras, indiferent de altitudine, raman inchise. Sunt deschise traseele pana la altitudinea de 1.800 metri (respectiv limita padurii) pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata si in masivul Iezer Papusa.

Turistii au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarna: lopata, sonda de avalansa, dispozitiv radio de cautare in avalansa, coltari, pioleti, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Este interzisa iesirea in golul alpin. Nu se recomanda traversarea vailor abrupte, chiar situate in paduri, pentru ca acestea se pot activa si declansa avalanse. Actuala avertizare nu se aplicã masivului Ghitu, din cauza stratului insuficient de zapada, iar masivul Iezer Papusa, pe traseul de creasta, prezinta siguranta.

Sfatul salvamontistilor pentru cei care isi vor petrece zilele de Paste in zone apropiate de golul alpin este sa nu incerce sa urce in zonele nerecomandate si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National Salvamont.
In rest, salvamontistii doresc turistilor si nu numai, zile cat mai frumoase si un Paste fericit!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.