O noua premiera la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov

O noua premiera la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov

0 234

Teatrul „Sica Alexandrescu” din Brasov a pus in scena o noua premiera. Este vorba de piesa „Lapte negru” de de Vasili Sigarev, text montat in premiera pe tara de catre regizorul Claudiu Goga.
Din distributie fac parte: Maria Garbovan, Cosmin Maxim (actor al Teatrului National din Iasi), Viorica Geanta Chelbea, Mircea Andreescu, Virginia Itta Marcu, Bianca Zurovski, Gabriel Sandulescu, Dan Sandulescu, Mirela Bors, George Custura, Oana Hui, Relu Siriteanu. Scenografii Mihai Madescu si Luana Dragoiescu semneaza decorul si, respectiv, costumele, iar traducerea textului ii apartine Izoldei Virsta.

Vasili Sigarev, unul dintre cei mai populari scriitori din noul val, si-a facut debutul international odata cu piesa Plastilina, montata cu mare succes la Royal Court Theatre, Londra (2002) si, apoi, multipremiata.
In anul 2003 a urmat al doilea mare succes al sau, piesa Lapte negru, montata si ea, imediat dupa publicare, la Royal Court Theatre, Londra si, concomitent, in doua teatre din Moscova, pentru ca apoi sa fie pusa in scena in intreaga lume. Despre Lapte negru, in presa britanica, s-a scris: „este o pendulare intre realismul cel mai dur si poezia pura, intre umorul cald si violenta cruda.”
„Eu povestesc despre patimile si necazurile oamenilor” – justifica, intr-un interviu, Sigarev. „Ca sa te purifici trebuie sa treci mai intai prin noroi si abia apoi sa incerci sa-l cureti. Nu sunt insa nici filosof, nici politician. Doar narator. Atat.”
De altfel, Sigarev, nascut in 1977, este considerat un rebel in dramaturgia rusa contemporana. Ca dramaturg, a fost influentat de experienta sa de viata. S-a nascut intrun oras industrial din Muntii Ural, in Siberia. Tatal sau a fost muncitor la fabrica de extractie de minereu de titan care, odata cu inevitabilul colaps al Uniunii Sovietice a fost inchisa. Lucru ce a dus la decaderea orasului, la saracie, prostitutie, SIDA. De altfel, dupa anii 90, in Rusia, ca in toate tarile fost comuniste, s-a produs o puternica diviziune in societate: intre patura imbogatita si cea ramasa foarte saraca, intre zonele urbane si cele rurale, intre mentalitatile occidentale si cele invechite.
Despre asta vorbeste si Sigarev in piesele sale, de fapt despre viata sa in noua Rusie.
Avanpremiere: VINERI, 10 aprilie / ora 19.00 si SAMBATA, 11 aprilie / ora 19.00 (SALA MARE)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.