Innoirea timpului – Traditiile lunii noiembrie (“Brumar” sau “Promorar”)

Innoirea timpului – Traditiile lunii noiembrie (“Brumar” sau “Promorar”)

0 249

Traditional, luna noiembrie se numeste „brumar” sau „promorar”, tocmai pentru ca in aceasta perioada se intensifica bruma si promoroaca. Se mai numeste si „luna vinurilor” pentru ca acum e perioada in care se limpezeste vinul in butoaie.
Daca luna octombrie este cea dedicata pregatirilor pentru iarna, acestea se intensifica in noiembrie, ultima luna a toamnei, cand totul in gospodarie trebuie sa fie gata pentru iernat.
Deoarece acum se termina insamantarile de toamna si incepe aratul miristilor pentru primavara:
• prima saptamana din noiembrie se numeste Saptamana Miristei
• a doua saptamana are in centru sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, cei cu puteri ocrotitoare asupra gospodarilor si a turmelor de oi.
• cea de-a treia saptamana este denumita traditional Saptamana Filipilor de Toamna (acum incepe imperecheatul lupilor).
• saptamana a patra este Saptamana Ovideniei (in noaptea de Ovidenie se deschid cerurile si vorbesc animalele).
Ultima saptamana a lui „Brumar” este Saptamana Andreiului de Iarna care are in centru sarbatoarea Sfantului Andrei, despre care se spune ca ingheata apa si coase raul.
Sarbatorile traditionale ale lunii noiembrie sunt:
• 1 Noiembrie: Sf. Cosma si Damian; Vracevul. Sarbatoarea se numeste si „Vracevul” de la „a vindeca” (in slavona).
• Sfintii Cosma si Damian sunt intalniti si in calendarul lunii iulie si sunt numiti „doctorii fara arginti”. Aceasta zi se tine pentru tamaduirea bolilor.
Inca din vechime, Zilei Tuturor Sfintilor i s-a acordat cea mai mare importanta, celtii considerand ca aceasta este ziua in care incepe anul.
In insula Man (locul unde limba si civilizatia celtica au rezistat cel mai mult), ziua de 1 noiembrie a fost considerata pana in timpurile din urma, ziua Anului Nou „…in Man, cete de oameni mascati colindau in Ziua Tuturor Sfintilor, stil vechi, cantand un anumit cantec „Hogmany”, care incepea cu cuvintele: „Noaptea asta este noaptea Anului nou, Hogunaaa”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.