Profesori in greva de avertisment

Profesori in greva de avertisment

0 290

Cateva zeci de mii de cadre didactice afiliate la Federatia „Spiru Haret” declanseaza, luni, greva de avertisment dupa ce au cerut Parlamentului, intr-o scrisoare deschisa, sa se intruneasca de urgenta si sa respinga ordonanta privind amanarea majorarii cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice.
Potrivit reprezentantilor Federatiei „Spiru Haret”, greva de avertisment va incepe la ora 7.00 si se va desfasura pe parcursul intregii zile de luni.
Federatia are afiliati 75.000 de salariati in toata tara, 6.500 dintre ei fiind in Bucuresti, iar cei mai multi desfasurandu-si activitatea la liceele Sfantul Sava, Jean Monnet, Spiru Haret, Mihai Viteazul si Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.
In judetul Dolj, aproximativ 5.000 de cadre didactice afiliate la Federatia „Spriu Haret” au semnat pentru declansarea grevei de avertisment de luni, insa liderii sindicali se asteapta ca la actiunea de protest sa participe circa 3.000 de dascali.
Presedintele Federatiei Spiru Haret, filiala Dolj, profesorul Bebe Cepoi, a declarat, duminica, faptul ca cei mai multi dintre profesorii care vor intra in greva de avertisment provin din mediul rural.
„La Spiru Haret sunt afiliati peste 5.000 de dascali. Sunt insa scoli in care profesorii sunt afiliati la doua sindicate. Unii vor intra mai tarziu. Pentru a nu perturba procesul educational, profesorii de la Spiru Haret au decis sa intre la ore. Ne asteptam sa intre in greva aproximativ 3.000 de profesori, cei mai multi din mediul rural”, a declarat Bebe Cepoi.
In judetul Iasi, aproximativ 10.000 de cadre didactice afiliate la Federatia „Spiru Haret” se vor afla luni in greva de avertisment, protestul afectand majoritatea liceelor de elita din municipiul Iasi, potrivit liderilor sindicali.
„Din cei 13.000 de profesori cati numara judetul, aproximativ 10.000 de dascali vor participa la greva. Cadrele didactice vor veni la scoala, dar nu vor preda nimic. Practic, invatamantul iesean va fi paralizat timp de o zi”, a declarat, duminica, presedintele Federatiei „Spiru Haret”.
El a spus ca greva de avertisment va afecta majoritatea liceelor de elita din Iasi, precum Colegiul Racovita, Colegiul Negruzzi si Colegiul National, unde elevii nu vor face ore.
„Probabil ca elevii nici nu vor veni la scoala pentru ca au aflat din timp despre protestul nostru. Daca totusi vor fi copii care vor veni la scoala, ei vor fi supravegheati in clase de catre profesori, dar fara a se face cursuri”, a mai spus Isvoranu.
In judetul Timis, 6.000 de cadre didactice sunt afiliate la Sindicatul „Spiru Haret” si vor intra in greva, luni, la ora 08.00.
Potrivit presedintelui Sindicatului „Spiru Haret” filiala Timis, Virgil Popescu, sindicatul asteapta ca toti profesorii sa inceapa protestul, ei urmand sa fie prezenti la scoala si, chiar daca nu vor preda, vor supraveghea elevii care se prezinta la cursuri.
In judetul Cluj, peste 2.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar, apartinand Sindicatului „Spiru Haret”, vor participa la protestul de luni.
Presedintele Sindicatului „Spiru Haret” Cluj, Ioan Marcu, a declarat, duminica, faptul ca activitatea scolara din peste 25 de unitati de invatamant din zona Turda, respectiv din municipiile Turda si Campia Turzii si peste zece comune arondate, va inceta in cursul zilei de luni.
In judetul Mures, peste 5.000 de sindicalisti din invatamant vor intra, luni, in greva de avertisment, liderul filialei muresene, Ioan Secarea, spunand ca in acest sens au fost anuntate Prefectura si Inspectoratul Judetean Scolar, fiind afectate peste 160 de unitati scolare.
Federatia „Spiru Haret” cere Parlamentului, intr-o scrisoare deschisa, sa se intruneasca in regim de urgenta si sa respinga Ordonanta de Urgenta a Guvernului de amanare pana in 1 aprilie a aplicarii legii privind cresterea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice.
Celelalte trei federatii din educatie – Alma Mater, FLSI si FEN – vor intra in greva de avertisment in 10 noiembrie. Din 18 noiembrie toate cele patru federatii din educatie intra in greva generala pe termen nelimitat, nemultumite de decizia Guvernului de a amana pana in 1 aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice.
Si Federatia Sanitas ameninta cu greva de avertisment in 14 noiembrie si cu cea generala din 20 noiembrie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.