Geneva: marele premiu la salonul de inventii vine in Romania

Geneva: marele premiu la salonul de inventii vine in Romania

0 171

Romania a castigat marele premiu la cel mai prestigios salon international de inventii, desfasurat la Geneva, desi asteptarile se indreptau spre Spania. Din cele o mie de inventii, cupa inmanata societatii romanesti castigatoare avand legate de toarte steagul elvetian si spaniol.
Inventia romaneasca Roboscan 1 M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor, a fost votata cu unanimitate.
Firma MB Telecom SRL, firma cu capital integral romanesc, a castigat marele premiu cu cu inventia Roboscan, la cel mai mare salon international in domeniu care se desfasoara in perioada 1-5 aprilie 2009, la Geneva.
„Aceasta inalta distinctie este obtinuta pentru prima data de un inventator roman – in acest caz o societate comerciala – in istoria de 37 de ani a salonului”, a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, presedintele companiei MB Telecom, Mircea Tudor.
Succesul inventatorilor romani este cu atat mai rasunator cu cat juriul international de 82 de membri a votat „in unanimitate si cu felicitari acordarea marelui premiu – The Grand Prix of the 37th International Exhibition of Inventions of Geneva – firmei MB Telecom pentru produsul Roboscan 1 M, apreciat a fi cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor”.
In aceasta competitie au fost inscrise aproximativ o mie de inventii din 45 tari, din care firma romaneasca a iesit castigatoare desi, la deschiderea salonului, favorita era o firma spaniola.
„Aceasta schimbare spectaculoasa de situatie a fost declansata de rectorul Universitatii Tehnice din Cluj Napoca, prof. dr. ing. Radu Munteanu, singurul membru roman din juriul international, care a propus si sustinut acordarea marelui premiu pentru inventia romaneasca Roboscan”, sustine sursa citata.
Presedintele companiei MB Telecom a sustinut ca Romania a plecat in competitie fara a avea sanse de izbanda, insa, in mod spectaculos, situatia s-a rasturnat si cu unanimitate de voturi firma romana a fost desemnata marea castigatoare.

Standul firmei MB Telecom SRL a fost considerat a fi cel mai spectaculos, avand expus un produs real, de serie, sustinut de prezentari multimedia interactive, dinamice care au atras si votul unanim al publicului, confirmand votul unanim al specialistilor din juriu.
La decernarea premiilor au participat seful Misiunii Permanente a Romaniei pe langa ONU, Maria Ciobanu, presedintele ANCS, Gerard Jitareanu, membra comitetului international de organizare a salonului, Camelia Marinescu, reprezentanti ai autoritatilor federale elvetiene si locale din cantonul Geneva, precum si alti oficiali din tarile participante.
Roboscan 1M este un sistem mobil pentru radiografierea containerelor si camioanelor, complet robotizat, care poate fi operat de o singura persoana, de la o distanta sigura pentru a evita total expunerea profesionala sau accidentala la radiatie ionizanta. In prezent Roboscan 1M este singurul sistem din lume care asigura protectia totala a operatorilor impotriva radiatiei ionizante produsa de sistemele de radiografiere, fiind in acelasi timp cel mai automatizat si inteligent, cel mai flexibil si versatil sistem.

Roboscan 1M cumuleaza pe o platforma unica, intr-un produs de inalta complexitate, tehnologii precum: fizica nucleara, electronica, informatica, telecomunicatii, mecanica, hidraulica, pneumatica, calcul cu element finit ce necesita pregatire transdisciplinara in aceste domenii. Cercetarea si proiectarea acestui produs de mare complexitate este rezultatul eforturilor pe parcursul a patru ani, a unui colectiv de 15 specialisti romani din cadrul fimei MB Telecom care a finantat acest proiect de cercetare integral din resurse proprii investind aproximativ sase milioane de euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.