Gigi Becali – telenovela de Cotroceni?

Gigi Becali – telenovela de Cotroceni?

0 179

Unii zic ca da, ca acolo s-a ascuns autorul, ca prea il ovationa plebea lipsita de painea pe care sa unga circul.
Altii, ceva mai putini si, parca, din cei care vor sa iasa neaparat in evidenta incontrandu-se in pareri, spun ca nu se baga el Basescu in asemenea fleacuri si ca pe Becali l-au ajuns vorbele iesite cu prea mare navala din morisca gurii stricate.In plus, Basescu este ocupat sa conduca tara. Incotro? Este greu de spus, foaia de parcurs fiind temeinic pitita.
Ce bate la ochi este momentul in care i-a apucat harnicia pe cei din Justitie in a-si face datoria si a pedepsi fara crutare, ceva in genul taierii mainilor, prin unele tari musulmane, a celor prinsi ca au furat.
Nu mai insir amanuntele, mai mult sau mai putin picante, ale arestarii lui Gigi Becali si ce a mai urmat pana la bagarea la zdup pe 29 de zile. Chestiile astea sunt arhimediatizate – uite cum evenimentul se pare ca si-a atins scopul! – si pana si babele uitate prin cotloane de biserici discuta despre ele, la cate-un sprit de lumanare. Treaba e ca s-a reusit intoxicarea, iesind totodata la iveala si capacitatea Justitiei romane de a functiona ca o paiata trasa de sfori.

Teoretic, Gigi Becali pare vinovat ca si-a facut singur dreptate si nu a apelat la Organe (alea de politie). El si-a permis sa sechestreze , timp de trei ore, niste vinovati, scosi pana acuma drept victime de catre tabara cercetasilor, ore petrecute intr-un cadru placut de local destul de select – este exclusivist, sa nu uitam! – cu cafele in fata si luandu-si angajamentul sa nu mai faca buba printre machedonii selectului cartier. Ca cei care i-au „invitat” la judecata lui Becali nu s-or fi purtat cu manusi, este ceva normalCand infractorul fuge si tu il prinzi faci tot posibilul sa ii tai mai intai elanul, ca sa nu se impiedice in alta parte in cine stie ce alta boacana. Si nu il imbraci in orhidee, ci ii arati cum si unde sa stea. Iar eu nu vad nimic anomal in toata tarasenia. Nu face apel Politia la cooperarea cetatenilor la prinderea infractorilor? Chestia cu opinia publica. Ei bine, Gigi Becali s-a conformat. Si, cu metode specifice lui si posibilitatilor sale materiale, a rezolvat cazul cum poate politistii nu ar fi reusit niciodata, daca totul ar fi fost de-adevaratelea, si nu cu zurgalai de facatura. Becali nici macar nu a ascuns faptele sale, oferind istoria lor public. Ca urmare a fost declarat infractor periculos, capabil sa puna in pericol existenta linistita a societatii, chiar si in halat si papuci de casa. Drept care judecatoarea acuzata nu de mult de conduita iresponsabila fata de propriii copii si purtand semnul unei vesnice imbufnari sufletesti pe chip l-a bagat la mititica.
Si moralistii zbiara: nimeni nu trebuie sa-si faca singur dreptate! Si vor sa convinga ca trebuie sa avem incredere in dalba Politie, ca doar ea este indrituita , impreuna cu orbita Justitie, sa faca dreptate.

Personal ma indoiesc de corectitudinea procedurii, cand vad ca hotii se duc la Politie, dupa o vreme, sa se planga ca pagubitul i-a inhatat si i-a sechestrat in conditiile aratate mai sus. Se mai vorbeste si de niste autosesizari, bazate pe un filmulet ca vai de el si a unui apel la 112, caruia i s-ar fi dat curs, cu toate ca a ramas anonim, iar in asemenea cazuri interventia nefiind efectuata. Si ma mai gandesc si la faptul ca machedonului Becali nu i s-a permis sa-si faca singur dreptate, in schimb tiganilor li se permite, in cadrul clanurilor si setrelor in care se impart dupa tipic tribal, sa fie stat in stat, prin staboruri cu legi mult diferite fata de cele constitutionale, fara alte urmari si interventii ca la Becali.
Cat despre eficacitatea si eficienta Politiei ce se poate spune? Ca este aproape de zero, dovada fiind sutele si miile de dosare cu AN-uri (autori necunoscuti), care ingroapa multe sectii de politie sub greutatea lor.
Si va mai intreb un lucru, stimati cititori: cer ati face daca ati prinde vreun hot? Ati da fuga la primul chiosc sa-i cumparati bomboane? Sau l-ati ciomagi temeinic, cat sa-si doreasca din tot sufletul sa vina mai repede politaii?
Si va mai intreb inca un lucru: cati dintre dumneavoastra nu sunteti patiti sa vi se fi furat cate ceva? Iar, ducandu-va la Politie sa reclamati, ati fost supusi unor adevarate torturi birocratice pana sa depuneti plangerea? Si atunci nu te apuca dorul sa-ti faci singur dreptate?

Tot personal pot afirma ca nu sunt un admirator al lui Gigi Becali. Dar agreez uneori stilul lui batand spre nonconformism si imi place faptul ca nu uita de unde a plecat, asa cum o fac multi mahari de carton ai zilelor noastre. In plus agreez faptul ca a bagat bani in fotbal, chiar daca gura spurcata s-a agatat de Steaua, franandu-i ascensiunea. Si nu pot fi trecute cu vederea faptele sale de caritate, oricum ar fi interpretate ele.Iar restul poate merita tacere.

Si uite cum praful cazului Gigi Becali acopera, de doua zile, mizeriile „coincidentelor” basesciene, cu toata trena lor de multi si foarte multi metri, acum cand barca ia tot mai multa apa si portul Sperantelor este tot mai departe.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.