Bursele nu se majoreaza retroactiv

Bursele nu se majoreaza retroactiv

0 229

Acordarea majorarii retroactiva cu 15% a fondului de burse nu este prevazuta in legea bugetului, a declarat, joi, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu.
„Noi lucram pe bugetul aprobat de la 1 aprilie si prin urmare nu exista retroactivitate prevazuta in legea bugetului. Avem posibilitatea sa dam fonduri marite pentru burse pana la sfarsitul anului”, a spus Andronescu.
Ea a precizat ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a deschis finantarea burselor pentru studenti miercuri, 1 aprilie. In ceea ce priveste majorarea salariilor profesorilor, Ecaterina Andronescu a spus ca nu poate preciza data cand va fi posibil acest lucru.
„Incercam sa revenim la Legea 221, dar anul acesta este unul extrem de dificil din punct de vedere financiar. Nu stiu sa va spun despre momentul aplicarii acestei legi. Eu vreau sa revenim la Legea 221 si, sigur, in masura in care fondurile se vor strange la buget aceasta lege va fi prioritara pentru Guvern”, a sustinut ministrul.
Referindu-se la solicitarile si la protestele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, Andronescu considera ca acestea nu sunt indreptatite.
„Dupa opinia mea, nu au dreptate, pentru ca am vorbit saptamana trecuta cu toate organizatiile studentesti. Am discutat mai multe subiecte propuse de studenti”, a mai spus ministrul Educatiei.
In ceea ce priveste tichetele de calatorie, demnitarul a precizat ca ministerul nu si-a propus niciodata sa elimine subventiile de transport pentru studenti.
Andronescu a afirmat ca, joi, reprezentanti ai ministerului se intalnesc cu cei ai sindicatelor pentru a discuta despre criteriile de performanta.
Peste 50 de membri ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) protesteaza, joi, in campusul Universitatii Politehnice Bucuresti, in imediata apropiere a rectoratului acestei institutii.
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) sa respecte angajamentele luate in octombrie anul trecut, referitoare la marirea cu 15% a burselor.
„ANOSR a fost mereu structura federativa studenteasca promotoare a dialogului si negocierilor deschise.(…) Este inacceptabil faptul ca MECI nu doreste sa puna in aplicare masurile asumate in octombrie 2008, mai exact indexarea burselor cu 15% din luna ianuarie 2009, in contextul in care cuantumul actual contravine Legii Invatamantului, care stipuleaza ca “bursa trebuie sa acopere cheltuielile de masa si cazare”, sustin reprezentantii ANOSR.
Ei considera ca „majorarea sumelor trebuie sa se aplice retroactiv, incepand cu luna ianuarie 2009”.
Totodata, se va solicita MECI pastrarea reducerilor pentru transportul in comun, precum si a facilitatilor legate de practica studentilor, cresterea subventiei de camine-cantine in raport cu inflatia, semnarea de urgenta a unui protocol care sa stipuleze care vor fi mecanismele de lucru intre MECI si federatiile studentesti, cresterea finantarii de baza in raport cu inflatia, pentru a evita cresterea nejustificata a taxelor in invatamantul superior, programarea de urgenta a unei intalniri cu federatiile, in care sa se discute problemele studentilor.
ANOSR mai cere si numirea unui consilier, in cadrul Ministerului Educatiei, pentru relatia cu federatiile studentesti, in scopul stabilirii unei comunicari eficiente intre structuri, consultarea federatiilor studentesti in ceea ce priveste setul de legi ale invatamantului superior si finalizarea acestor acte normative pana in august 2009, modificarea metodologiei de finantare a invatamantului superior, astfel incat universitatilor sa le revina cuantumul real, raportat la studenti echivalenti.
Studentii se mai declara nemultumiti de cresterea „nejustificat de mare” a taxelor in universitatile din Romania, precum si de blocajul caselor de cultura a studentilor, din cauza unor neintelegeri intre Ministerul Educatiei si Ministerul Tineretului si Sportului. (AGERPRES)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.