Mitrea vrea scaunul lui Geoana ?

Mitrea vrea scaunul lui Geoana ?

0 210

In PSD, viata de partid functioneaza conform zicalei: „….pace si prietenie nici n-a fost, nici n-o sa fie”.
Zgomotul facut de confruntarile dintre diferitele tabere este din ce in mai greu de mascat de zambete sau declaratii diplomatice. Principalele tinte interne sunt sefia partidului, candidatul la presedintia Romaniei si candidatii eligibili la europarlamentare. Peste toate acestea se aseaza o „grefa”, Cosmin Gusa. Este greu de crezut ca, dupa ce a ocupat functia de secretar general al PSD si a dezertat exact in tabara adversa (PD), va putea fi rezolvata problema compatibilizarii cu varfurile social-democrate. Toti PSD-istii il iau pe Gusa asa cum e. Cel care a tradat o data, plecand cu arme si bagaje la PD-L, o poate face inca odata. Inclinam sa credem ca si aceasta „grefa” va fi respinsa, atat de „clanul baronilor” cat si de Grupul Iliescu. De parca nu ar fi fost suficient Gusa, presiunea pe un loc eligibil la alegerile pentru PE ale Laviniei Sandru, amplifica si mai mult tensiunea din PSD. De toate acestea este vinovat nimeni altul decat Mircea Geona si el o „grefa”, care parea, este adevarat doar la prima vedere, ca s-a integrat in marea fesenista social-democrata. Nucleul PSD, multimii de membri cu state vechi in partid, ii este greu sa uite afrontul fata de vechile simpatii „taraniste”ale lui Geoana de dinainte de anul 2000. Nu s-a integrat, nu a reusit sa armonizeze fortele partidului, iar dupa patru ani de opozitie (2004 -2008), reusit (contra)performanta sa egaleze scorul partidului obtinut dupa patru ani de guvernare (2000-2004).
Toti sunt suparati sau nemultumiti pe/de Mircea Geoana. Iliescu nu numai ca nu a fost „ajutat” a-si depaseasca fixatia Geoana – prostanac, a fost alimentat cu insistenta cu alte si alte argumente. Ultimul branci, tandemul Cosmin Gusa – Lavinia Sandru, fiind bomboana pe coliva nemultumirii.
Nastase, cu greu isi poate retine explozia de nemultumire. „Expulzat” la Mizil, AN-ul, nu reuseste sa-si mobilizeze energiile pentru a uita ca Geoana a dus PSD-ul la putere oferandu-i lui Basescu destula liniste pentru a -si lega paramele unui nou mandat la Cotroceni.
Ardelenii nu sunt mai putin nemultumiti decat dobrogenii iar in Oltenia este liniste doar la Dabuleni.
Hrebenciuc, dupa ce a ratat inrudirea cu Basescu, este bolnav si poate cel mai greu de anticipat.
Miron Mitrea, dupa cunoscuta saritura la beregata, spune acum ca ii vrea locul. Intr-o declaratie pentru Realitatea TV, fostul lider PSD a anuntat ca este gata sa candideze la sefia partidului.
„Ar trebui sa faca congres cu alegeri de jos pana la varful partidului, cum nu au mai fost de 7 – 8 ani, sa nu mai facem carpeli, jocuri de interese ale diverselor grupuri din partid.
Intrebat, in eventualitatea unui congres, pentru ce functie veti candida? – Pentru cea de presedinte, bineinteles”, a declarat Miron Mitrea.
In opinia lui Mitrea, Congresul ar urma sa aiba loc in toamna, dupa alegerile europarlamentare. Senatorul PSD avertizeaza insa ca varianta amanarii congresului va avea costuri mari pentru partid.
„Singurul mod de a intari un partid e de a trece prin alegeri. E posibil insa si fara congres. Modul cel mai clar de a-l baga in pamant e in felul acesta”, a mai spus Mitrea. . Pe de alta parte social-democratii adepti ai lui Mitrea, se tem ca vor pierde o luna intreaga cu organizarea congresului, timp in care Traian Basescu si Crin Antonescu vor fi luat deja startul.
„Fara Congres”, spun alte voci din partid. Vicepresedintii Ilie Sarbu si Gheorghe Nichita sunt de parere ca PSD trebuie sa treaca peste procedurile statutare de validare si sa-l lanseze pe Mircea Geoana cat mai repede in cursa pentru presedintia Romaniei. De ce atata graba sa se faca jocul lui Basescu? „Sa tina locul ocupat” cu un candidat care nu are sanse in fata actualului presedinte? Care sunt punctele forte pentru care PSD l-ar sustine pe Geoana si nu pe altul?
Intre timp cumetria intre Geoana si Basescu a devenit tot mai trainica prin …Transelectrica.

Horia D. R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.