Barbatii infertili si riscul de cancer

Barbatii infertili si riscul de cancer

0 178

Barbatii care sufera de infertilitate prezinta de trei ori mai multe riscuri de a dezvolta cancer testicular, potrivit unui studiu publicat in revista medicala americana Archives of Internal Medicine.
Cercetatorul Thomas Walsh, de la Universitatea din Seattle, principalul autor al studiului, a analizat datele medicale colectate de la 22.562 de barbati din California, care, impreuna cu partenerele lor de viata, au incercat, intre 1967 si 1998, diverse tratamente pentru cresterea fertilitatii.
Potrivit rezultatelor primite in urma analizelor clinice ale probelor recoltate, 4.549 de barbati erau infertili.
Cercetatorii au comparat aceste date cu statisticile intocmite in domeniul cancerului in statul California, in perioada 1988 – 2004.
Ei au descoperit ca 34 de barbati din grupul celor 22.562 au fost diagnosticati cu diverse forme de cancer testicular la cel putin un an dupa ce urmasera un tratament impotriva infertilitatii.
Comparativ cu barbatii din aceeasi transa de varsta din restul populatiei, cei care sunt infertili sunt de 2,8 ori mai expusi riscului de a dezvolta forme de cancer testicular.
Autorii studiului au inlaturat ipoteza conform careia infertilitatea in sine sau tratamentul impotriva ei ar putea provoca un cancer testicular, pentru a adopta teza potrivit careia o anumita anomalie genetica este vinovata atat de aparitia infertilitatii, cat si a tumorilor canceroase la nivel testicular. Specialistii nu pierd din vedere nici influenta factorilor de mediu.
Numarul cazurilor de tumori testiculare, denumite „germinale”, cele mai frecvente la barbatii tineri din tarile industrializate, a crescut de-a lungul ultimilor 30 – 50 de ani, iar calitatea spermei si fertilitatea masculina s-au diminuat in acelasi interval de timp, potrivit autorilor acestui studiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.