Oierii ardeleni nu-si pot vinde mieii de Paste

Oierii ardeleni nu-si pot vinde mieii de Paste

0 156

Mieii din Ardeal au embargo! Se pare ca oierii ardeleni nu-si vor putea vinde marfa cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale din cauza unei „erori birocratice”.
In majoritatea judetelor din Transilvania, Directiile Sanitar – Veterinare nu au distribuit un numar suficient de crotalii, fara de care mieii nu se pot vinde.
Alexandru Bojan nu poate sa-si vanda cei 300 de miei pe care i-a crescut la ferma sa din aceasta cauza.
Crotaliile, mijloace de identificare a animalelor fara de care acestea nu pot fi comercializate, intarzie sa soseasca, iar contractele de export, cat si vanzarile interne sunt compromise.
Una dintre cele mai grave situatii se intalneste in judetul Cluj.
Ana – Maria Lar, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din judetul Cluj a spus ca oierii clujeni asteapta peste 300.000 de crotalii. Iuliu Duma, seful Directiei Sanitar – Veterinare Cluj ne-a declarat ca s-au primit in aceasta saptamana doar 20.000 de bucati.
Daca in alti ani pe vremea aceasta mieii mari erau deja in drum spre Grecia, acum ar vrea ca sarbatorile de Paste sa intarzie. Si-a epuizat nutretul si este nevoit sa cumpere suplimentar fan si porumb. O alta problema este coltul ierbii care intarzie sa apara. Dealurile sterpe de la marginea judetului, au fost intotdeauna pasuni si fanete.
Situatia este intr-adevar critica, dupa spusele unui cioban transilvanean. Acesta declara ca a primit doua oferte de export. Mieii au 20 – 30 kg si costa 7 – 8 lei kilogramul. Conditia pentru export este existenta crotaliilor. Autoritatile au ridicat neputincioase din umeri motivand ca s-a anulat o licitatie.
„Da pe noi cine ne despagubeste, pentru nutreturile pe care trebuie sa le platim zilnic, daca nu dam mieii? Daca intr-o saptamana nu vin crotaliile, putem sa ne luam gandul de la export”, spune suparat clujeanul. Intre timp, Pastele se apropie vertiginos.
„Pierderea pentru ciobani este in jur de 80 – 100 de lei pe miel, daca nu se vinde”, a declarat Gheorghe Buda, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Maramures.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.