Bucurestiul raspunde bland unor actiuni provocatoare

Bucurestiul raspunde bland unor actiuni provocatoare

0 242

Se cunoaste intetirea actiunilor udemeriste, parca mai directe de cand aceasta formatiune politica se afla in opozitie, in scopul dobandirii autonomiei teritoriale in judetele Covasna, Harghita si Mures. S-a despicat firul in patru si pe chestia nepermiterii aterizarii unui avion de transport militar unguresc la Tg. Mures, pe 15 martie, cu care urma sa soseasca presedintele Ungariei la niste festivitati ostentativ de galagioase pentru o etnie minoritara obligata, in conditii normale, sa respecte Constitutia tarii in care, daca ne uitam bine bine, isi cam face de cap prin mai multe drepturi chiar fata de majoritari.
Poate ca ce au aratat televiziunile ca s-a petrecut la Tg. Mures duminica a scapat multora, imagini si comentarii defiland rapid pe micile ecrane, fara prea multe reluari. In aceste imagini s-au putut vedea, atat in Tg. Mures, cat si in intreg tinutul secuiesc, importante grupuri de etnici maghiari, purtand tot cam al treilea cate un steag in culorile nationale maghiare, si in plus pancarte antiromanesti prin continutul cerand imperativ autonomie. De aici si ingrijorarea prefectului de Mures, Emil-Marius Pascan, fata de recrudescenta acestor miscari si tendinte, amintind de incidentele petrecute tot in Tg.Mures in 1991.
Astfel, la videoconferinta organizata de premierul Emil Boc, la care a participat si vicepremierul si ministrul Internelor Dan Nica, prefectul de Mures a atentionat: „Doresc sa va informez legat de situatia de la Mures, unde, in ultima perioada, UDMR incita spiritele, provoaca hotarari ale consiliilor locale unde au primari UDMR, pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Este un razboi deschis.”
Pascan a compleat aratand ca, de la sfarsitul lunii in curs, datorita acapararii postului local de un director ungur, emisiunile locale in limba romana vor fi subtitrate in maghiara, adica inca un mic pas in atingerea scopurilor binecunoscute.
„Este un conflict perpetuu. Eu respect legea, stiu ce am de facut, dar dati un semnal si autoritatilor locale de aici legat de ordinea si linistea publica sqa actioneze cu mai multa fermitate pentru ca UDMR urmareste mentinerea intr-o tensiune a electoratului in vederea alegerilor europarlamentare”, a mai afirmat prefectul, personal inclinand sa cred ca acesta ar fi dorit sa spuna mult mai multe, dar lasand asta in seama unui SRI adormit parca atunci cand este vorba de subminarea sigurantei nationale prin actiunile si tendintele udemeriste, nu atat cele de la suprafata, cat mai ales cele tinute secret, cu potential de izbucnire in orice clipa prielnica.

Ce face, ca raspuns, premierul Boc?
Acesta transmite locuitorilor din Mures, prin aceasta indirect si celor din celelalte doua judete cu probleme, sa respecte legea si Constitutia.
„Legea se aplica si se respecta in Romania si nu se negociaza, cetatenii romani, indiferent de originea etnica, sunt egali in fata legii.”
Dupa care ii recomanda prefectului sa duca in instanta masurile care exced cadrul legal.
Dar noi stim cum functioneaza Justitia in Romania si ne dam seama cand s-ar aplica eventuale hotarari ale acesteia, in context ajungand sa ne dorim neimplinirea profetiilor vadimiene legate de puterea de lovire pregatita de extremistii si revizionistii unguri. De aici si mirarea fata de „blandetea” cu care Boc si guvernul sau – de fapt, ca si cele anterioare – trateaza problema.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.