Tiganii nostri cei de toate zilele

Tiganii nostri cei de toate zilele

0 270

Iarasi ma vor condamna unii cititori, acuzandu-ma de rasism si mai stiu eu ce. Si asta pentru ca ma iau de tigani. Nu romi sau rromi, nu conteaza cati de R sunt la inceput, conteaza ce fac ei si de ce ii trimit eu in origini – adica India de Nord, nu ganditi pornografic.
De cand sunt ei stiuti ca exista pe aceste pamanturi, nu s-au simtit niciodata bine daca nu au ciordit ceva. Ii vezi umbland in stol, larmuind de mama focului de parca ar fi surzi, uitandu-se in toate partile dupa ceva de „umflat”, si agatandu-se de tine cu cate o cerere sau oferta mai rau ca raia. Plus cersitul sub diferite forme si pe sectoare dinainte stabilite. Astea toate in cel mai bun caz si cu tupeu pasnic.
Ii mai vezi insa pe la toate emisiunile de stiri in postura de infractori: hoti, talhari, batausi, criminali si cam tot ce tine de faptele mai grave din Codul Penal. Iar puscariile sunt, pe putin, 70% pline cu ei. Daca nu ma credeti, duceti-va sa va convingeti.
Iata doua ultime exemple de facaturi tiganesti.
La Vulcan, langa Codlea, jandarmii au facut zilele trecute o razie in colonia locuita de „somalezi”, razie ceruta de cei de la Electrica Brasov pentru constatarea furtului de curent. Nu ca Electrica ar fi mai breaza in privinta furturilor – astia o fac mai elegant, pe baza de factura emisa dintr-un sediu elegant – dar nici ceea ce s-a gasit la Vulcan nu este in regula si, intr-un fel, ne incarca noua, tuturor, facturile. In colonia sus-amintita, dintre zecile de case locuite de tigani, doar cateva erau racordate legal la reteaua electrica, ceilalti „bransandu-se” fain frumos de la acestia, contra cost. Au fost amendati si legaturile taiate. Dar cei in cauza au avut tupeul sa declare ca, odata cu plecarea jandarmilor, se vor lega din nou la retea.
O alta intamplare cu tigani, de data asta mult mai cruda, s-a petrecut undeva prin Maramures, la Odoreu. Sapte puradei, cu varste intre 9 si 16 ani (deci copii inca) au dat navala peste un batran de 87 de ani, l-au dat gata pe acesta si i-au luat o seama de bunuri. Printre cei sapte erau si doua fete.
Si asemenea cazuri sunt cu duiumul si zilnic, oripeunde calca picior de tigan.Argumentati-mi, va rog contrariul.
Si-i mai auzi urland de marginalizare si cerand ajutoare pentru integrare. Dar vor ei oare cu adevarat asa ceva, cand din gura bulibasilor lor iese clar declaratia:”Nu ne amestecam cu altii si noi avem legile noastre.” Este cazul sa mai continui cu exemplele?
Vreau totusi sa adaug ca mai sunt si unii care s-au integrat cu adevarat in societate si-si vad cinstit si cu succes de treburile lor, la diferite niveluri. Dar sunt asa de putini fata de marea masa!
Rezulta ca, oricum o dai si o invarti, doar masuri forte si fara manusi pot indrepta situatia.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.