GHIVECI CU ULEI (CALUGARESC)

GHIVECI CU ULEI (CALUGARESC)

0 218

Incercati sa preparati acest ghiveci acuma, cat este post, poate ca asa membrii familiei nu vor bodogani prea tare, inmultindu-si pacatele datorita lipsei macar a unei bucatele de carne.

PREPARAREA: Se curata zarzavatul si se pregateste dupa cum urmeaza.
Se taie o varza mica si indesata in bucati.
Se curata si se taie felii subtiri doi morcovi si un patrunjel, pe lat. Se curata o jumatate de telina mare sau una mai mica si se taie deasemenea in felii.
Nefiind inca sezon, se iau doua-trei linguri de mazare boabe si fasole pastai din conserva, sau se folosesc din cele congelate, la pachet,
Se curata un dovlecel si se taie in bucatele potrivite, la fel si o vanata, care se opareste mai intai, precum si cateva buchete de conopida. Cine gaseste, poate pune si ceva bame.
Se curata cativa cartofi – cantitatea ramane in raport de marimea lor – si se taie in bucatele, la fel ca dovleceii.
Se rumenesc separat trei-patru cepe taiate feliute si se pune zarzavatul de mai sus. Daca este nevoie se mai adauga ceva ulei. Se pune putina apa si se sareaza.
Se da la cuptor, la foc mic, si se tine pana ce zarzavatul a fiert. Nu se umbla prin cratita cu lingura ca sa nu se sfarame zarzavatul, ci se misca doar cratita dintr-o parte in alta ca sa nu se lipeasca de fund.
Cand zarzavatul este pe jumatate fiert se pun deasupra trei-patru rosii taiate felii si un ardei gras (gogosar, capia) taiat marunt. La sfarsit se presara cu patrunjel verde taiat fin.

In locul multdoritei carni, in zile de post sau in tendinta ca, prin trup, sa ne aranjam si sufletul, se poate folosi soia de la pachet, cel mai nimerit din aceea cubulete.
Se serveste, de preferinta, rece.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.