Norme privind acordarea tichetelor de vacanta

Norme privind acordarea tichetelor de vacanta

0 216

Normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta, aprobate saptamana trecuta, prin Hotararea Guvernului nr. 215/2009, au fost publicate ieri, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 145.
Actul normativ, adoptat in baza OUG nr. 8/2009, prevede ca modul de acordare a tichetelor de vacanta se stabileste prin regulament de ordine interioara de catre angajatorii care au obtinut in anul fiscal anterior profit sau venit, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii angajatilor.
Partile vor stabili, de comun acord, numarul salariatilor care pot primi anual tichete de vacanta si nivelul sumelor care se acorda anual salariatilor sub forma tichetelor de vacanta.
Se prevede ca angajatii care primesc tichete de vacanta nominale sunt singurele persoane indreptatite sa utilizeze tichetele de vacanta in perioada mentionata pe acestea.
Beneficiarilor le este interzis sa comercializeze tichetele de vacanta in schimbul unor sume de bani, sa primeasca un rest de bani la tichetul de vacanta, in cazul in care suma corespunzatoare solicitata este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de vacanta, sau sa utilizeze tichetele pentru achizitionarea altor servicii decat cele prevazute de lege.
Pachetul de servicii turistice care poate fi achizitionat pe baza tichetelor de vacanta poate cuprinde servicii de cazare, alimentatie publica, transport, tratament balnear si de agrement. Continutul minim al pachetului de servicii turistice cuprinde obligatoriu servicii de cazare.
Potrivit OUG nr. 8/2009, tichetele de vacanta sunt bilete de valoare, integral suportate de catre angajator. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate sub forma de tichete de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minim brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, in limita a sase salarii de baza minim brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venit si la contributiile sociale aferente.
In plus, contravaloarea tichetelor de vacanta nu se va lua in calcul la stabilirea venitului salarial.
De asemenea, OUG nr. 8/2009 prevede ca angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai poate beneficia si de prima de vacanta, in cursul anului fiscal.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.