Certificat de eficienta energetica

Certificat de eficienta energetica

0 256

Incepand de la 1 ianuarie 2010, toate cladirile cu destinatie de locuinte vor trebui sa aiba un certificat care sa arate categoria in care se incadreaza imobilul respectiv. Astfel cladirea este incadrata pe o scala de la A la G, in raport de costurile necesare intretinerii, iar aceasta are efect asupra pretului unei eventuale vanzari. Accentul este pus mai ales pe costurile pentru incalzirea locuintei.
Scopul este acela de a informa un eventual cumparator sau chirias ce il asteapta si cat sa dea pe respectiva locuinta, caci daca imobilul se incadreaza in categoria G, asta inseamna un consum mare de energie pentru incalzire, ceea ce ii scade pretul de vanzare sau inchiriere.
Pe langa chestia cu incalzirea, mai sunt mentionate si niste maruntisuri, cum ar fi iluminatul/pozitia cladirii, climatizarea etc.
La cladirile noi, certificatul va fi eliberat in momentul receptionarii, iar la cladirile vechi certificatul este eliberat de un auditor energetic, adica un tip acreditat de Ministerul Dezvoltarii, in acest sens existand un proiect de lege
Acest auditor energetic trebuie sa fie un om tare destept si scolit, daca, pentru o expertizare, cere intre unu si trei euro pe metrul patrat – probabil alte valute ii stau in gat – si el poate sfatui proprietarul cum sa reduca acest consum energetic in cladire.
Nu mai intru in amanunte, ci ma pun putintel pe comentarii.
Prin aceasta incadrare si eliberarea acestui certificat de eficienta energetica, statul ii obliga pe proprietari sa accepte si chiar sa ceara reabilitarea termica a imobilelor proprietate, mai ales in cazurile blocurilor cu multe apartamente, caci expertizarea, in acesta cazuri, se face per bucata bloc, nu pe fiecare apartament in parte, asa ca vrei, nu vrei, bei Grigore aghiasma.
O alta chestie prin care statul mai ciuguleste niste banuti este insasi eliberarea acestui certificat, eliberare care se va face, sunt sigur, contra unei taxe care va fi precis bine piperata, ca orice facatura impusa.
Si cand te gandesti ca statul ne vrea doar binele!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.