LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 249

Absurdistan – Gary Shteyngart
Noi stiam tarisoara asta din cantecele Adei Milea, dar uite ca ea exista si in imaginatia unui scriitor american. Eroul ei este Misa Borisovici Vainberg, de 30 de ani si 150 de kilograme. Dar cea mai importanta cifra din viata lui este 1 238, locul ocupat de tatal sau, Boris, in topul bogatasilor rusi. Nu-i de mirare ca orasul de pe Neva, cu toate bogatiile sale, este la picioarele lui. Insa Misa ar schimba bucuros Sankt Petersburgul pe New York. Ca sa fie primit din nou pe teritoriul american, evreul rus Misa va cumpara o cetatenie belgiana, pe care o va obtine (logic, nu?) in Absurdistan, pe tarmul Marii Caspice. Numai ca in micuta si pasnica republica, plina de texani care cauta petrol, intre cele doua grupuri etnice majoritare izbucneste razboiul civil.

Scurta istorie a umbrei – Victor Ieronim Stoichita
O veche legenda povestita de Pliniu cel Batran vorbeste despre o fata din Corint pe care dragostea ar fi ajutat-o sa inventeze pictura. In ajunul despartirii de iubitul ei, fata are nemaivazuta idee de a-i pastra imaginea trasand pe un zid conturul umbrei celui gata de plecare. Ia nastere astfel prima pictura, a carei incarcatura erotica si a carei valoare de substitut simbolic al fiintei iubite nu lasa nici o indoiala.
In mod paradoxal, acest minunat mit de origine a fost, de-a lungul istoriei artei occidentale, uitat sau poate in mod voit ascuns. Cartea criticului de arta Victor Ieronim Stoichita isi propune sa reconstituie cauzele acestei ciudate amnezii si sa rescrie astfel istoria ascunsa a reprezentarii occidentale.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.