Criza de profesori in judetul Sibiu

Criza de profesori in judetul Sibiu

0 291

Romania este in criza de profesori. Desi de pe bancile facultatii, in fiecare an, sunt licentiati sute de profesori de diferite materii, se pare ca acestia ocolesc varianta obtinerii unui loc de munca in invatamantul de stat. In aceasta situatie in care se doreste implemetarea reformei generale a educatiei, factorul principal care ar putea da tonul schimbarii, profesorul, lipseste cu desavarsire. Scolile incearca sa gaseasca tot felul de solutii de compromis.
Astfl, in loc de profesori calificati, la catedra catorva scoli din satele sibiene stau studenti care nu au decat diploma de bacalaureat. Cea mai grava situatie este la scoala din satul Malancrav, unde trei sferturi din profesori sunt necalificati. Inspectoratul Scolar cauta prin AJOFM cadre didactice calificate pentru ocuparea posturilor.
Criza de personal didactic calificat se adanceste de la an la an. In judetul Sibiu predau, anul acesta, aproximativ 100 de profesori, educatori si invatatori necalificati, cea mai mare parte fiind angajati in scolile din satele si comunele sibiene aflate la mare departare de zonele urbane.
Un caz aparte este in Malancrav, comuna Laslea, unde, din 14 cadre didactice, 9 sunt necalificate sau in curs de calificare. Inspectoratul Scolar Sibiu recunoaste ca se confrunta cu probleme din acest punct de vedere. „Din pacate, avem nevoie de cadre calificate si nu sunt destule. Oricum, la Malancrav, chiar daca avem noua cadre didactice necalificate, aproape toti sunt studenti care vor termina facultatile si se vor califica in specialitatea la care predau actualmente. La Malancrav avem 5 profesori calificati si 9 necalificati”, a spus inspectoarea generala de la ISJ Sibiu, Khristine Manta Klemens.
Tot in comuna Laslea, la scoala din Floresti, preadau doua cadre didactice necalificate, la Noul Sasesc la fel, iar la Rodula este o educatoare necalificata.
Anuntul facut public de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca prin care se cauta invatatori, 5 profesori in invatamantul primar si un educator, sunt toate pentru localitatea Laslea. Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu spune ca s-a ales aceasta metoda in speranta ca vreun profesor calificat, care nu preda in acest moment nicaieri, doreste sa mearga pe aceste posturi. „Daca cineva doreste sa vina, vom fi foarte bucurosi”, a mai spus Klemens.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.