Bursele pentru elevi si studenti in euro

Bursele pentru elevi si studenti in euro

0 245

Guvernul da o lovitura tinerei generatii – mareste bursele si le mai ofera si in euro. Bursele studentilor de origine romana sau cu cetatenie romana, ale doctoranzilor si medicilor aflati la specializare, dar si cele ale studentilor straini vor fi stabilite in moneda europeana si majorate cu 81,1%, la sume cuprinse intre 65 si 85 euro, incepand cu anul scolar 2008-2009.
Cuantumul bursei pentru elevi si studenti va reprezenta echivalentul in lei al sumei de 65 de euro/luna (fata de 22,5 lei-25 lei in prezent), iar bursa pentru masteranzi, medici aflati la specializare si cursantii la cursuri de perfectionare postuniversitara va fi echivalentul in lei al sumei de 75 de euro/luna (fata de 30 lei acordati in prezent).
Doctoranzii vor primi burse constand in echivalentul in lei al sumei de 85 de euro/luna, conform unei hotarari aprobate, miercuri, de Guvern.
Bursele au fost majorate pentru elevii, studentii, masteranzii, doctoranzii, medicii aflati la specializare si cursantii din Republica Moldova si Ucraina, pentru cei cu origine etnica romana din afara granitelor tarii, pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, precum si pentru cetatenii straini, bursieri ai statului roman, care studiaza in institutii si unitati de invatamant din Romania,
Echivalentul in lei al bursei va fi actualizat trimestrial, la cursul de schimb al monedei euro comunicat de Banca Nationala pentru ultima zi a lunii precedente.
Bursele acordate se suspenda in cazul repetentiei, pentru anul de invatamant repetat. Pe perioada suspendarii bursei, elevii si studentii care repeta anul vor suporta cheltuielile de scolarizare.
Elevii, studentii, masteranzii vor primi burse numai pe parcursul anului academic, inclusiv in vacantele de iarna si de primavara, dar nu și pe perioada vacantei de vara.
Doctoranzii de la forma de invatamant cu frecventa vor primi bursa pe toata durata anului calendaristic, iar cursantii aflati la stagii de specializare sau perfectionare postuniversitara vor primi bursa pe perioada efectuarii stagiului.
Minorii neinsotiti pe teritoriul Italiei vor fi repatriati
Autoritatile italiene vor informa partea romana despre prezenta pe teritoriul Italiei a minorilor neinsotiti si se obliga sa asigure acestora protectie speciala, pana la momentul repatrierii, conform unui acord interguvernamental incheiat, in iunie, de cele doua tari si aprobat, miercuri, de Guvern.
La randul lor, autoritatile romane, prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, sunt obligate sa efectueze demersurile necesare pe langa autoritatile straine in vederea obtinerii unei masuri de protectie adecvate pana la momentul repatrierii minorului.
Minorului neinsotit ii sunt garantate drepturile privind sederea temporara, asistenta sanitara si orientarea scolara, conform documentului.
Acordul este valabil pentru o perioada de trei ani si va fi reinnoit pentru perioade de cate un an, daca in termen de trei luni inainte de expirarea fiecarei perioade de valabilitate nu este denuntat de niciuna dintre parti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.