Firmele brasovene pot semna electronic

Firmele brasovene pot semna electronic

0 218

Pentru ca suntem in era informaticii, era si timpul ca institutiile romanesti sa se updateze si sa intre in rand cu lumea informatizata.
La Camera de Comert si Industrie Brasov a avut loc un seminar de informare a agentilor economici despre semnatura electronica.
La seminar au participat si reprezentantii institutiilor locale care accepta documente si formulare autentificate cu semnatura electronica.
„Semnatura electronica are mai multe avantaje. Un contabil care se ocupa de mai multe firme trebuie sa depuna pentru fiecare in parte documente la Agentia Fiscala, de exemplu. Acum, cu un singur certificat de semnatura digitala poate depune toate declaratiile pentru fiecare firma din portofoliu. De asemenea, contabilul nu este dependent de statia de lucru. Acesta poate completa si semna formularele de pe orice calculator, in baza dispozitivului de memorie pe care il detine“, a explicat Adrian Floarea, directorul unei firme care distribuie semnaturi electronice, citat de Monitorul Expres.
Semnatura poate fi aplicata atat de persoanele juridice, cat si de cele fizice care doresc sa semneze electronic documente cu valoare legala.
De asemenea, societatile pot utiliza semnatura digitala pentru a-si realiza un flux de documente si pentru a comunica in mod legal cu partenerii si clientii lor.
In tara, exista doar trei societati agreate de institutiile nationale care pun la dispozitia agentilor economici semnatura digitala, dar niciuna in Brasov.
Administratorii si directorii care vor folosi semnatura digitala trebuie sa se prezinte personal la firma care ii va asigura identitatea juridica sau poate apela la un notar cu ajutorul caruia sa trimita informatiile autentificate la furnizorul semnaturii.
Pachetul pentru obtinerea acesteia costa in jur de 90 de euro, suma care acopera obtinerea certificatului digital, aplicatia de semnare, de incriptare si un dispozitiv USB care stocheaza in memorie aplicatiile. „In cel de-al doilea an costurile se reduc pentru ca firmele nu mai trebuie sa achizitioneze decit certificatul digital“, a mai spus Floarea.
Administratorii brasoveni trebuie sa stie ca, in prezent, doar trei institutii recunosc acest gen de semnatura: Inspectoratul Teritorial de Munca, Oficiul Registrului Comertului si Agentia Nationala de Administratie Fiscala. Dar tinand cont de cozile care se formeaza in mod special in cladirile acestor institutii, cred ca aceasta masura este mai mult decat binevenita.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.