300 milioane euro pentru resurse umane

300 milioane euro pentru resurse umane

0 227

Un numar de 106 proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, in valoare de 294 milioane euro, vor fi contractate pana la sfarsitul lunii august si vor fi finantate prin Programul Operational Sectorial de Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul Autoritatii de Management pentru POSDRU, Adrian Bodonea.
Aceste proiecte sunt cele care au fost selectate dupa prima cerere de propuneri de proiecte, din 15 februarie 2008, care viza 15 domenii majore de interventii din cadrul programului.
La acel apel de propuneri de proiecte au fost depuse 293 de proiecte, in valoare de 663 milioane euro. Din cele 106 proiecte selectate, 90 la suta sunt deja pregatite pentru contractare, a precizat Bodonea.
Un al doilea apel de propuneri de proiecte in cadrul POSDRU a fost lansat pe 16 aprilie 2008, pentru 17 domenii majore de interventie, valoarea totala alocata fiind de 313 milioane euro.
Pana la 1 august 2008 au fost depuse 232 proiecte cu valoarea totala de peste 78,48 milioane euro, dar depunerea proiectelor continua pana la 5 septembrie si respectiv 7 octombrie, in functie de domeniile vizate, a precizat directorul AMPOSDRU.
Al treilea apel de propuneri de proiecte a fost lansat pe 8 iulie, iar termenul limita de depunere este 12 septembrie. Aceasta a treia etapa vizeaza 18 domenii majore de interventie, iar alocarea totala este de 471,97 milioane euro.
Proiectele in cadrul programului operational sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU), finantat de Uniunea Europeana (UE) prin Fondul Social European (FSE) pot fi depuse electronic, in sistem on-line.Aceasta abordare urmareste reducerea birocratiei si adaptarea procedurilor administrative la nevoile beneficiarului, precum si necesitatea dezvoltarii in parteneriat a proiectelor complexe si sustenabile, care sa fie capabile sa genereze impact pozitiv asupra beneficiarilor FSE.
POSDRU a fost lansat oficial in Romania in luna martie. In perioada 2007-2013, fondurile disponibile de la UE pentru POSDRU sunt de aproape 3,5 miliarde euro, iar cofinantarea nationala este de 650 milioane euro.
Sumele pe proiecte nu sunt insa foarte mari si va fi nevoie de un numar mare de aplicatii pentru absortia fondurilor. POSDRU se adreseaza unei game largi de beneficiari – scoli, licee, universitati, scoli profesionale, toate sectoarele de formare profesionala continua, de stat sau private, sindicate, patronate si chiar persoane fizice.
Domeniile principale care pot fi finantate sunt educatia si formarea profesionala, conectarea invatarii cu piata muncii, cresterea adaptibilitatii lucratorilor si intreprinderilor modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si a incluziunii sociale, asistenta tehnica.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.