LOS ANGELES – cutremur de 5,4 grade

LOS ANGELES – cutremur de 5,4 grade

0 231

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4 grade, s-a produs marti in regiunea Los Angeles, a anuntat institutul american de geofizica USGS, fara a putea stabili imediat daca seismul a provocat victime sau pagube materiale.
Anterior, magnitudinea cutremurului, produs la ora locala 11.42 (21.42 ora Romaniei), fusese fixata la 5,8 grade. Epicentrul a fost localizat la trei kilometri sud-vest de Chino Hills, la 50 de kilometri est de centrul metropolei californiene si la o adancime de 12,3 kilometri.
Cutremurul a fost urmat de 27 de replici in prima ora, potrivit seismologului Kate Hutton de la institutul de tehnologie din California.
Nici pompierii din Los Angeles, nici politia din Chino Hills nu au mentionat inregistrarea vreunor victime sau pagube materiale. „Nu exista informatii privind pagube provocate la structurile cladirilor sau persoane ranite”, a declarat pentru CNN Jodi Miller, de la biroul serifului comitatului San Bernardino din Chino Hills.
„Stateam in garajul meu, eram pe cale de a lucra la calculator. Deodata, am simtit cum garajul se clatina. Apoi a inceput sa se zguduie (…) era asa de puternic, incat am cazut de pe scaun”, a explicat pentru CNN Jerome Howard, un locuitor din Anaheim Hills, localitate situata la 35 de kilometri sud de Chino Hills.
Postul local de televiziune ABC7 a difuzat imagini cu obiecte rasturnate si cazute de pe rafturile magazinelor. Dar traficul pe aeroporturi si zeci de autostrazi care traverseaza regiunea nu a fost intrerupt, potrivit autoritatilor locale.
Consiliul municipal din Los Angeles, care urma sa inceapa o sedinta, si-a intrerupt dezbaterile timp de cateva minute, potrivit imaginilor difuzate de postul american de televiziune.
Pentru a masura intensitatea cutremurului, Institutul american de geofizica USGS foloseste magnitudinea de moment (Mw), care este direct legata de parametrii seismului. Pe aceasta scara, un seism care atinge o magnitudine de cel putin 6,0 este considerat puternic.
California, traversata de unele dintre cele mai active falii seismice din lume, asteapta producerea unui cutremur devastator pe falia San Andreas, oamenii de stiinta apreciind ca exista riscuri de 70 la suta ca un seism sa se produca in urmatorii 30 de ani.
Expertii afirma ca linia de falie provoaca un cutremur de acest tip o data la 150 de ani. Ultima mare catastrofa s-a produs in 1857.
In ianuarie 1994, un cutremur cu magnitudinea de 6,7 care s-a produs la Northridge, la 40 de kilometri nord-vest de Los Angeles, a provocat moartea a 72 de persoane si ranirea altor 10.000.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.